Home

Achtergrond

Nederlander viert jaarwisseling behoudend

Nederlanders houden tijdens de jaarwisseling vast aan tradities.

Ze zitten voor de televisie, eten gemiddeld vijf oliebollen en bellen of sms'en na twaalven familie en vrienden. Tussen 02.00 en 03.00 uur gaan ze naar bed.

Dat heeft telecombedrijf T-Mobile uitgezocht. Het bevroeg duizend Nederlanders over de viering van oud en nieuw. Driekwart zei de jaarwisseling wel eens in wereldsteden als Sydney of New York te willen meemaken, of ergens op een tropisch eiland. In de praktijk zitten ze gewoon thuis of bij familie of vrienden aan de borrel met hapjes.

Volgens T-Mobile heeft ruim de helft van de Nederlanders geen boodschap aan goede voornemens. Ze vinden het onzin of gaan zich er toch niet aan houden. Als ze al voornemens hebben, zijn meer genieten (39 procent), doen wat ik leuk vind (28 procent) en gezonder leven (25 procent) de meest genoemde.

Champagne is de populairste drank om het nieuwe jaar in te luiden. Daarna volgt wijn. Als er oliebollen en appelflappen worden gegeten, komen die lekkernijen in driekwart van de gevallen bij de gebakkraam vandaan.

Het telecombedrijf vroeg vanzelfsprekend ook naar het belgedrag. Een op de tien Nederlanders zegt geen leuke oud en nieuw te hebben als ze niet worden gebeld. 20 Procent geeft aan helemaal niet te bellen of te sms'en.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.