Home

Achtergrond 150 x bekeken

Nederlander niet minder tolerant

Nederlanders zijn sinds 1999 niet minder tolerant geworden en ook het onderling vertrouwen is niet afgenomen.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van de European Values Study, een langlopend wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar waarden in Europa. Op 11 december worden de eerste resultaten uit 2008 gepresenteerd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

De European Values Study volgt sinds 1981 de ontwikkeling van waarden in Europa. Om de negen jaar worden burgers in Europese landen uitgebreid bevraagd over hun mening en standpunten.

De laatste meting van EVS dateert van voor de periode van Pim Fortuyn. "Sindsdien wordt vaak gesteld dat de Nederlandse maatschappij is verhard, maar ik zie die trend niet'', stelt Paul de Graaf, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Tilburg. Het percentage Nederlanders dat mensen in het algemeen vertrouwt is in de afgelopen negen jaar gegroeid van 60 naar 63 procent. In 1981 en 1990 lagen deze percentages nog lager.

In de loop van 2009 komen de data uit alle Europese landen binnen en gaan onderzoekers aan de slag met analyse en interpretatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.