Home

Achtergrond 1 reactie

Nederland weer het beste voor ontwikkelingslanden

Nederland voor het vierde jaar op rij het beste van 22 rijke landen in de bijdrage voor de ontwikkeling van arme landen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Center for Global Development dat maandag in Den Haag is gepresenteerd. Na Nederland volgen Zweden, Noorwegen, Denemarken en Ierland op de lijst. Voor het eerst is nu ook Zuid-Korea opgenomen. Het Aziatische land staat onderaan en verdringt daar nu Japan van de laatste plaats. Dat land stond jarenlang onderaan de lijst. De Verenigde Staten staan op de zeventiende plaats.

De denktank uit Washington kijkt niet alleen naar ontwikkelingsgeld, maar ook naar handel, investeringen, milieu, veiligheid, technologie en migratie. Met name op het punt van migratie, handel en milieu is er ook kritiek op Nederland. Buitenlandse studenten moeten te veel collegegeld betalen, de landbouwsubsidies zijn te hoog en Nederland stoot teveel broeikasgassen uit.

Bovendien moet Nederland nog steeds de tweede fase uitvoeren van een verdrag tegen omkoping en er is kritiek op het verstrekken van met octrooien te vergelijken eigendomsrechten aan ontwikkelaars van datacompilaties opgebouwd met gegevens uit het publieke domein.
Maar directeur Nancy Birdsall van het Center for Global Development is wel te spreken over de Nederlandse ontwikkelingshulp.

Die gaat voornamelijk naar arme landen die een redelijke mate van goed bestuur hebben en waar weinig corruptie is, zei zij maandag. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is blij met het rapport. "We zijn op de goede weg. Ik zal de resultaten gebruiken'', zei de minister die werkt aan de zogenoemde ,,modernisering'' van ontwikkelingshulp.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    wouter

    Goed dat er positief nieuws is. Hulp in de vorm van noodhulp, agrarische technieken of bij onderwijs of gezondheidszorg lijken me nuttige vormen van hulp. Uiteindelijk gaat het erom de mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven zichzelf uit hun armoede te werken. Die tariefmuren en andere oneerlijke handelsregels helpen daar niet bij. Door de EU met landbouwsubsidies ondersteunde tomaten die in Afrika gedumpt worden en de lokale boeren kapot maken bijvoorbeeld. Het helpt om meer producten met een fair trade keurmerk te kopen, bv wijn, thee, rijst, chocola, vruchtensappen en bananen. Daarvoor kijgt de boer een eerlijke prijs. Een ander probleem voor mensen in ontwikkelingslanden is dat ze tegenslagen vaak financieel niet te boven kunnen komen. Daarvoor is het nodig dat er een financieel systeem komt voor microkredieten maar ook voor sparen. Om dat proces verder op gang te hebben is het denk ik nuttig een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit of Triodos bank. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden zelf hun verantwoordelijkheid nemen en hier hebben dictators etc weinig aan. Het geld wordt meestal weer terugbetaald en kan meerdere keren gebruikt worden. Dit helpt de economie verder op gang.

Of registreer je om te kunnen reageren.