Home

Achtergrond

Nederland telt bijna tweehonderd 'supertrucks'

Het aantal 'supertrucks' dat in Nederland rondrijdt, neemt snel toe.

Sinds medio dit jaar zijn vrachtwagens van 60 ton met een lengte van ruim 25 meter weer toegestaan op het wegennet. Nederland telt inmiddels 196 zogeheten ecocombi's meldt vakblad Routiers op basis van cijfers van de RDW.

In de zomer van 2007 verlaagde minister Eurlings (Verkeer) het maximumgewicht van de lange zware vrachtwagens tot 50 ton, kort nadat er problemen ontstonden op de Hollandse Brug. Onderzoek van TNO wees later uit dat de grote trucks geen negatievere gevolgen hebben voor bruggen, tunnels en viaducten dan normale vrachtwagens.

De inzet van ecocombi's zouden, zoals de naam al doet vermoeden, beter zijn voor het milieu. Ze kunnen ruim 30 procent meer lading vervoeren dan gewone vrachtwagens en zorgen dus voor minder uitstoot.

In mei van dit jaar telde Nederland rond de honderd 'supertrucks'. De 194 wagens die nu rondrijden zijn van 109 verschillende bedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.