Home

Achtergrond

Natuurrampen eisten 220.000 levens in 2008

In 2008 zijn meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen bij natuurrampen.

Er waren minder rampen dan in 2007, maar de catastrofes waren wel dodelijker en verwoestender. Dat meldde verzekeraar Münich Re vandaag.

Het meest verwoestend was de cycloon Nargis, die Myanmar in mei teisterde. Meer dan 135.000 mensen kwamen om het leven door de tropische storm. Ook de aardbeving in China in dezelfde maand eiste veel levens. Meer dan 70.000 mensen stierven door de aardschok, er zijn zeker 18.000 vermisten. Ongeveer vijf miljoen mensen raakten dakloos door de beving, die vooral in de provincie Sichuan veel schade veroorzaakte.

Door koude in januari kwamen duizend mensen om in Kirgizië, Afghanistan en Tadzjikistan. Aan het einde van de zomer stierven door overstromingen in Nepal, India en Bangladesh 635 mensen. Door tyfoon Fengshen stierven in China en de Filippijnen 557 mensen. Driehonderd mensen vonden de dood door een aardbeving in Pakistan.

De Verenigde Staten kregen zes orkanen, waaronder Ike, over zich heen. Daardoor ontstond een schade van 7 miljard euro. Dat was de op een na duurste catastrofe van afgelopen jaar. De aardbeving in China kostte 60 miljard euro. 2008 Komt daarmee na 2005 en 1995 derde in het rijtje duurste jaren door natuurrampen.

Volgens de verzekeraar komt het door de klimaatverandering dat de rampen steeds heviger worden. "Klimaatverandering is al begonnen en zal zeer waarschijnlijk bijdragen aan steeds extremere weersomstandigheden en dus natuurrampen'', aldus het rapport. Volgens Münich Re zijn wereldwijde maatregelen nodig om het tij te keren.

Op internationaal niveau wordt hierover ook regelmatig gesproken. Volgend jaar moet in Kopenhagen een opvolger van het Kyoto-protocol rond zijn. Recent spraken de landen van de EU af de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met 20 procent terug te dringen, vergeleken met 1990. CO2 is een van de stoffen die klimaatverandering veroorzaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.