Home

Achtergrond 155 x bekeken

Naturalisatiedag met honderden nieuwe Nederlanders

Honderden nieuwe Nederlanders komen vandaag naar de landelijke naturalisatiedag.

Gemeenten organiseren allerlei activiteiten om nieuwkomers op speciale wijze welkom te heten omdat ze de inburgering goed hebben afgesloten en zijn genaturaliseerd. Alle gemeenten zijn sinds 2006 verplicht deze dag te organiseren.

De meeste feestelijke bijeenkomsten zijn in het stadhuis, met toespraken van de burgemeester en uitreiking van de officiële papieren. Een aantal gemeenten organiseert nog iets extra's. In Schoonhoven maken de nieuwe Nederlanders een stadswandeling en doen de kinderen Oudhollandse spelletjes. In Warmond is er een boottocht. De nieuwe Nederlanders kunnen in Vlissingen meedoen met een jamsessie en in Amsterdam komt staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie naar de feestelijkheden.

De naturalisatiedag is bedoeld om stil te staan bij het Nederlands staatsburgerschap. De eerste paar jaar was dat in augustus. Het kabinet heeft nu voor 15 december gekozen omdat het dan Koninksrijksdag is. Op die dag werd in 1954 het Koninksrijksstatuut getekend, waarin de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebieden zijn geregeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.