Home

Achtergrond

NMa: GasTerra rekende geen excessieve prijzen

Gashandelsbedrijf GasTerra heeft in de periode 2001–2007 geen excessief hoge prijzen gehanteerd voor het gas dat aan klein- en grootverbruikers is geleverd.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat vandaag is bekendgemaakt. Wel concludeert de NMa dat de prijzen voor kleinverbruikers in 2007 relatief hoog waren. Daarom zal de kartelwaakhond de prijsontwikkelingen op de Nederlandse gasmarkt in 2008 en 2009 nauwlettend in de gaten houden. In de eerste helft van 2010 zal daarover rapport worden uitgebracht.

De klacht van de glastuinbouw dat GasTerra de gasprijzen slechts gedeeltelijk zou koppelen aan de olieprijzen, is niet door de NMa onderzocht. Volgens de NMa staat het GasTerra vrij een (gedeeltelijke) oliekoppeling te hanteren en is er geen wettelijke plicht.

Met haar onderzoek reageert de NMa op een klacht van het Productschap Tuinbouw en LTO Glaskracht Nederland die in juli 2006 werd ingediend.
Volgens de organisaties berekenen energiebedrijven olieprijsstijgingen sneller door in de gasprijs dan dalingen van de olieprijs.

De klacht van het PT en LTO Glaskracht kreeg steun van FME-CWM (technologische industrie) en de Consumentenbond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.