Home

Achtergrond 33 reacties

NMV: ledenbijeenkomsten mogelijk in acht rayons DOC

In acht van de negen ra­yons van DOC Kaas kunnen vergaderingen van ontevreden leden worden bijeengeroepen.

Dit zegt voorzitter Peter ten Hoeve van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). In het negende en laatste rayon moeten nog enkele leden worden warmgemaakt om het statutaire minimum van 10 procent van de leden bijeen te krijgen. Vanaf een minimum van 10 procent van de leden per rayon kan een regiovergadering worden geëist.

De raad van beheer van DOC moet volgens Ten Hoeve dan tussen de 14 tot 28 dagen reageren door een vergadering te beleggen. Doet ze dat niet, dan mogen leden uit het rayon zelf een vergadering beleggen.

Volgende week gaat er een brief uit naar alle DOC-leden met daarin aangegeven welke onderwerpen de ontevreden DOC-leden willen behandelen.

Vorige week belegde de NMV drie voorvergaderingen in Heerde, Marum en Nuland. Op de eerste bijeenkomst was de opkomst gering, op de andere twee waren veel mensen aanwezig, zegt Ten Hoeve.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik denk dat de NMV het nog druk gaat krijgen want wat als morgen FF of Campina de melkprijs een paar cent laat zakken wat ik zeer waarschijnlijk acht!!!
  Gaan ze daar dan ook extra rayon-vergaderingen organiseren? Ik wil wel komen maar dan krijgen ze van mij toch een stevige draai om de oren.
  Toen de prijs goed was vonden DDB en NMV het nodig om hun leden op te roepen hun melk over een weiland te sproeien of in de mestkelder te laten lopen.
  Mensen dit is markt en voor wie denkt dat het verstandig is om het quotum te behouden, vooral verder slapen en je afreageren op een ander.
  Die DDB-leden hadden toch zo'n hoge kostprijs? Nou dan zullen er de komende tijd velen omvallen: verkoop je quotum zo snel mogelijk want er is een doorbraak komende van het stuwmeer van DDB-leden.

 • no-profile-image

  Nynke Koopmans-van der Veen

  Anonieme tukker, je reactie is verre van inhoudelijk dus mijn idee is dat jij degene bent die verdeeldheid loopt te zaaien. Zo niet dan zien we je op de eerst volgende bijeenkomst en gaan we graag openlijk de discussie aan.

 • no-profile-image

  boer

  dus melkveehouder peter en sieta mogen alles zeggen al klopt het niet en zo doende andre boeren verkeerde beslissingen nemen het is zelfs zo erg dat men elkaar onder druk zet om ddb lid te blijven ik vind dit erg daar heeft niemand het over en tuurlijk ga ik mijn naam en plaats niet bekend maken anders heb ik ook nog last. iedereen de beste wensen voor 2009

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Allereerst alle lezers nog de beste wensen voor 2009,en dat er maar veel gediscuseerd mag worden op deze site.
  En wat betreft de leden bijeenkomsten die op stapel staan bij DOC even het volgende ik heb dit al eerder vermeld,RUST IS EEN STABIELE FACTOR
  en dat geld zeker voor de situatie bij doc, ik denk dat de meeste doc boeren niet zitten te wachten op nog meer onrust in de keet en dit wel te verwachten als er extra leden vergaderingen worden afgedwongen.
  De huidige bestuursstructuur is door de leden zelf ingesteld en democraties goed gekeurd (gestemd).DOC was altijd cooperatie waar met respect over werd gesproken door collega cooperaties,het was altijd een alternatief als weg je wou bij je eigen club om wat voor reden dan ook.
  De huidige dip waarin men zit is er een van lage opbrenst prijzen, en de veel te hoge vaste lasten(lees rente en aflossing)
  door de gedane investeringen het is denk ik wel van belang dat de leden helder krijgen wat de grootste boosdoener is de opbrenst prijzen of de vaste lasten ,en of de DDB/NMV hier een rol in moet spelen waag ik te betwijvelen ,DOC boeren laat je de kop niet gek maken door de ddb/nmv zorg met elkaar dat je de gelederen gesloten houd.

 • no-profile-image

  Gerard

  ja.. op een toekomst met een lage melkprijs...hiep hoi

 • no-profile-image

  freek

  @ boer uit boer; probeer in 2009 met wat meer respect over anderen te oordelen ipv direkt een onfatsoenlijke toon aan te slaan. Lijkt mij een goed voornemen. Wees dan ook blij dat er mensen zijn die het wel voor de sector op durven te nemen. Je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn, maar je kunt op zijn minst met goede argumenten zeggen warom niet.

 • no-profile-image

  Boesje

  @boer. Misschien kun je een cursus der Nederlandse taal gaan volgen. Prettige jaarwisseling.

 • no-profile-image

  tonny

  Boer uit boer,lekker makkelijk om onder die naam te reageren.Het initiatief om vergaderingen te beleggen over de structuur bij DOC ligt niet bij de NMV maar bij ongeruste leden van DOC

 • no-profile-image

  Klaas

  Nynke Koopmans heeft helemaal gelijk met haar reactie. Jammer dat boeren zelf hun uiterste best doen om in deze sitatie te belanden. Veel koeien, veel land, veel schuld en veel werk en weinig inkomen.
  Misschien is het voor de direktie van de cooperatie een idee om hun loon en bonus aan de melkprijs te koppelen.
  Wedden dat we dan snel een betere melkprijs hebben.

 • no-profile-image

  twente

  boer helemaal mee eens wie gaat er nou actie voeren als de prijs goed is dat was toch de ddb met steun van nmv.

 • no-profile-image

  tukker

  nynke ik zit niet in een raad of zo iets maar met de nmv of ddb is er veel trammeland in tukkerland sommigen willen het lidmaatschap van de ddb op zeggen en dan word hen het zo vervelend mogelijk gemaakt mooi he je ziet het toch overal hoeveel tweespalt er is onder de boeren het maakt mij niet uit of het nou ddb heet of nmv ze geven maar commetaar op andre bestuurders houden extra bijeenkomsten om maar zo veel mogelijk verdeeldheid te maken

 • no-profile-image

  Boer

  Opvallend is dat er mensen zijn die denken dat het voortzetten van het quota systheem geen optie is.Dat is gelul van de bovenste plank.Het quota systheem heeft vele jaren fantastisch zijn werk gedaan.Daarin zit het probleem.Het quotasystheem zorgt er voor dat boeren maar tot op zekere hoogte kaalgeplukt kunnen worden en werkt daarom te goed.Afschaffing van het quotum systheem is voor wie het nog niet doorheeft een verschuiving van kapitaal van arm naar rijk.De aandeelhouders van de groothandel en de grootgrutters zijn hierbij de grote winnaars.De boer en de consument de grote verliezers.De boer kan de kop niet boven water houden zonder inkomenssteun en de consument moet voor de melk in de winkel de volle prijs betalen en ze moet de centen voor de inkomenssteun ophoesten zodat de boeren niet failiet gaan.Dat terwijl die aandeelhouders zwemmen in het geld.2015 is nog een eindje weg en ik verwacht niet dat er tegen die tijd nog veel van de feeststemming over is.

 • no-profile-image

  tukker

  wanneer zou de nmv wijzer worden ?????????

 • no-profile-image

  Boer

  De supermarkten boeren goed.Waarom?Omdat supers de luxe hebben dat ze kunnen kiezen welke zuivelproducent hun schappen vol zet.Nu het quotum er af gaat en er dit jaar al meer gemolken mag worden kunnen de grootgrutters zich nog meer arrogantie veroorloven.Al die ellende omdat er een paar oetlullen zijn die vinden dat de Europeanen met de Amerikanen en Oceanie slag moeten gaan leveren om de chineese markt.Over het toppunt toppunt van zelfmoord gesproken.En bij de weg.LTO is tegenwoordig ook maar een beetje de boodschapper van het slechte nieuws.

 • no-profile-image

  kaasboer

  Ach lieve boeren , wat maakt het nou wie wat zegt? De melkprijzen blijven toch heen en weer gaan. Meer neer als heen maar dat geeft toch niet? Als stoere boeren aangesloten bij een slachthuis als DO... en CAMP FRIESBERCO zijn jullie toch goed ondergebracht? En als er boertje moeten stoppen en er niks meer verdient wordt komt Woutertje en stopt jullie allemaal een kerstkado in de ligboxstal. Van het kerstkindje zullen we dan maar zeggen.
  Maar pas op voor de boze heks Jantje Petertje Pan , want als die komt zwaaien met zn toverstafje dan zwaait er wat ! Nee , nee , geen lekkere subsidies of hulpkredieten. Nee dat kan ie niet toveren , maar hij tovert wel lekkere grote importhoeveelheden uit Australie met extra lage korting , zodat het stukje kaas voor de vos goedkoop blijft. En dat kan ie ! Jawel lieve kaasboerkindertjes , de kaas wordt goedkoop en dat komt allemaal door de grote toverheks. En nu maar knus naar jullie melkstalletjes met het osje en de ezel. En maar fijn melken voor de toekomst. Slaap lekker...

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Even voor alle duidelijkheid de tukker uit tukkerland,en DE TUKKER OET TWENTE zijn niet een en dezefde het word wat verwarrend zo.
  Mooie discussie zo, en aan verdeeldheid in de sector daar heeft niemand wat aan maar de oorzaak hiervan ligt inderdaad bij de DDB/NMV.

 • no-profile-image

  boer

  die peter houd maar niet op met onzin praat rotzooi schoppen oneenigheid zaaien wat een idieoot is dat toch

 • no-profile-image

  anne

  Opvallend dat nog steeds een aantal mensen denken dat voortzetten quotering nog een serieuze optie is. Deze vorm van marktbescherming is niet vol te houden. Quotering verdwijnt niet omdat EU de wereldmarkt wil veroveren,maar omdat de buitengrenzen van de EU omvallen. Dit komt door EU-uitbreiding (in minder dan 8 jaar van 15 naar 27), WTO, internet etc. Advies : orienteer je op een toekomst waar de markt steeds belangrijker wordt.

 • no-profile-image

  Boesje

  Door Brussels besluit, ondersteunt door NZO, LTO en Haagse politiek gaan de prijzen verder onderuit. Ook voor jouw tukker. NMV staat tenminste voor het inkomen en niet voor schaalgrootte.
  Nynke, mag ik een handtekening?

 • no-profile-image

  boer

  aller eerst ieder een de beste wensen voor 2009 waarom deze reactie wij hebben boeren bij ons in de buurt wonen die door peter en sieta de verkeerde beslissingen hebben genomen de gevolgen zijn katastrofaal voor het hele gezin ik heb echt geen respect voor mensen die dit soort onzin praten kijk maar op yuotubu.nl onder nmv of ddb wie dan niet overtuigt is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste boer boer, het gaat niet om het respect hebben voor beslissingen van anderen. Waar ik, en ook andere mensen, moeite mee hebben is de manier waarop dit kenbaar wordt gemaakt. Goed 2009 toegewenst.

 • no-profile-image

  qwerty

  Boer ,boer heeft gelijk !!!! Met verdeeldheid zaaien los je het probleem niet op. het product pallet is gewoon te klein .en ook de omvang is te klein te veel vaste kosten per eenheid product. maaarja als je dit herkent dan is N MV ook overbodig.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens met laatste drie reactie's. Het slechtste wat je als collega kunt doen, is op zo'n respectloze manier een belangenbehartiger neersabelen. Hier is niet mee gezegd dat ik het met Peter eens ben, maar enig respect voor mensen die het oprecht goed voor hebbben met de sector is toch wel het minste wat je onder elkaar mag verwachten.
  Prettige jaarwisseling toegewenst, en veel goeds in 2009

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Applausje voor Nynke, hiermee wordt perfect weergegeven hoe het anders kan. Mooie aanvulling van Klaas. Hoogste tijd dat er verzet komt tegen het structureel onderbetalen van de voedselproducent. Tukker wordt vanzelf wel een keer wijzer, boert nu vast nog op oud geld!

 • no-profile-image

  Nynke Koopmans-van der Veen

  Omzet supers stijgt met 12,5 procent
  11-12-2008 11:23
  VOORBURG - De omzet van de supermarkten is in oktober van dit jaar met 12,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

  De prijzen zijn in vergelijking met oktober vorig jaar met 5,3 procent gestegen, terwijl het volume met 6,9 procent is gegroeid. Over de eerste tien maanden van dit jaar is de omzet gegroeid met 8,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

  Speciaalzaken
  Supermarkten doen het duidelijk beter dan speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen. Die zagen hun omzet met 0,1% dalen. In totaal hebben de winkels in voedings- en genotmiddelen in oktober een omzetgroei van 10,6 procent gerealiseerd. De omzet van de detailhandel in zijn geheel was in oktober 5 procent hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.


  Hier is je markt !

 • no-profile-image

  JAN uit

  Een gelukkig 2009: ‘De’ beste stuurlui staan aan wal. ‘De’ koeienboeren staan in de stal. ‘De’ agrarische ondernemers zijn lid van ‘een’ Agrarische Vakbond, en laten zich informeren op allerlei bijeenkomsten, om hier zijn of haar voordeel mee op te doen.
  De NMV gebruikt mogelijkheden om voor haar leden, duidelijkheid te krijgen, dit alles volgens de normale geldende spelregels, wat er vervolgens uitkomt hangt af van de leden van DOC.
  Dus BOER BOER kom uit de stal, en ga naar een bijeenkomst.
  Dit is de gedachte van JAN uit Twente die nogal in de bestuurlijke pluimveewereld zit (NVP) EN GEEN MELKVEEHOUDER IS

 • no-profile-image

  Nynke Koopmans-van der Veen

  Vervelend he, Tukker uit Tukkerland, dat de waarheid langzaam komt bovendrijven. Waarschijnlijk zelf lid van de Raad van Beheer of i.d. ?
  Bestuurders en directies van grote cooperaties en bedrijven hebben de boeren nu precies waar ze ze willen hebben. Op hun erf, met grote stallen, veel koeien en mega schulden. Met de boodschap vooral veel melk te leveren. En wie wordt daar beter van ? De boer zelf niet in ieder geval, daar zijn we het wel over eens met een melkprijs van 26 ct. Behalve de melkveehouderij is er geen branche in Nederland waar de eigenaar van de fabriek het allerminst aan zijn eigen produkt verdient. En dit nog normaal vindt ook. Het wordt tijd dat boeren wakker worden. We hebben de belangrijkste baan in de wereld; we zijn voedselproducent ! Consumenten willen dit best betalen maar er zijn andere partijen die er liever met de winst vandoor gaan. Elke dag staan er voorbeelden in de krant van bestuurders die alleen aan hun eigen belang denken en verre van integer zijn. Het blijkt dat het sterke benen moeten zijn die de weelde kunnen dragen. Hoogste tijd dat er een kritische wind door onze cooperaties gaat waaien. Zonder gezonde melkveehouderijbedrijven, geen gezonde cooperatie.

 • no-profile-image

  twente

  boesje sieta wil je ook wel een hantekening geven als je netjes vraagt wat een onzin de markt bepaald maar ja 70% snapt hel wel 11% niet

 • no-profile-image

  Nynke Koopmans-van der Veen

  Assortimentnieuws


  2008 bijzonder goed voor Old Amsterdam
  29-12-2008 17:08


  HUIZEN –Old Amsterdam heeft in 2008 een bijzonder goed jaar doorgemaakt. Ondanks de gestegen kaasprijzen is het aantal verkochte kilo’s van het kaasmerk met 23 procent gestegen.


  Daarmee is de groei in 2008 een stuk hoger dan vorig jaar toen de volumegroei bij Old Amsterdam 10 procent bedroeg. Volgens trademarketing manager Bart Bikker van leverancier Westland Kaasspecialiteiten is Old Amsterdam momenteel het snelst groeiende kaasmerk. ‘Ook in de laatste maanden van het jaar toen de kredietcrisis in het nieuws kwam is de groei niet vertraagd. Ook de prijsverhogingen die bij kaas zijn doorgevoerd hebben niet geleid tot een daling van de verkopen.’

  Luxe
  Westland plaatst de populariteit van het premium kaasmerk in de groeiende vraag naar lekkere en pure producten. ‘Het laat zien dat mensen behoefte hebben aan betaalbare luxe. Zogenoemde genietconcepten doen het erg goed’, aldus Bikker.

  Lees ook:
  Broodje kaas blijft hoogtepunt ontbijt  ????????????????????????????????????????

 • no-profile-image

  tukker

  aplaus voor nmv en ddb na de acties zijn de prijzen van de melk omhoog geschoten ga zo door

 • no-profile-image

  jan

  markt bepaald folie kaas is folie kaas en de nmv begrijpen nee dat doen we niet jullie voeren actie als de prijs goed is en als de prijs slecht is dan heeft de cooperatie of het bestuur of de raad van beheer of de comesarissen maar de anderen hebben het gedaan flink van jullie zet zelf een melk verwerking op dan kunnen jullie laten zien dat je het waard bent er is er nog een te koop dus begin er aan samen met de ddb leden laat eens wat zien

 • no-profile-image

  Jan

  Die tukkers die hier reageren hebben anders wel veel overeenkomsten. Aan de schrijfstijl te zien hebben ze op dezelfde lagere school gezeten. En met al dat verstand kunnen ze de NMV niet volgen en alleen maar steeds (anoniem, heel flink !!) hetzelfde roepen.
  Leg nu eens gewoon uit dat van die verdeeldheid door NMV. Ik vat hem niet. Het is niet meer dan logisch dat boeren hun eigen fabriek ter verantwoording roepen als het slecht gaat. Dat de directie dat liever niet heeft is ook logisch. Vraag is van welke kant jullie tukkers de zaak bekijken.

 • no-profile-image

  Frank

  Melkboer uit Overijsel, toen de melkacties in Duitsland begonnen, waren de meeste Nederlandse melkveehouders nog niet wakker. Dat de prijsdaling er aan kwam was toen al bekend. Nederlandse melkveehouders en de melkfabrieken hadden meteen aan moeten sluiten bij de acties. Dan had je de macht gehad, samen met veel landen in Europa. Maar die domme boeren gingen voor het kort gewin. Vandaag mag het mij geen cent kosten!! Je hebt toen je hand verspeeld, het gaat nu alleen maar bergafwaarts. Belangrijke personen pleiten voor productiebeheersing, het worden er steeds meer, zelf LTO! Je vraagt je af, is er nog niet genoeg lering getrokken uit het verleden? Praat daar over voor het te laat is!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.