Home

Achtergrond 6 reacties

NBHV wil ingreep in sanctiebeleid vervoer wrak vee

Het sanctiebeleid rond het vervoer van wrak vee moet structureel anders.

Dat vindt NBHV-voorzitter Piet Thijsse. Hij is niet tevreden over de voortgang die er wordt gemaakt in deze problematiek.

"Als een dierenarts van tevoren verklaart dat een dier vervoerd kan worden naar een slachterij, moet het niet zo zijn dat een VWA-dierenarts alsnog zegt dat dat transport niet had gemogen." Ook vindt Thijsse dat de veehouders verantwoordelijk moeten worden gesteld als zij onterecht dieren hebben aangeboden voor transport naar de slachterij.

Veetransporteurs raken na vier overtredingen van de transportregels hun transporterkenning kwijt. Dit gebeurt ongeacht de grootte van het bedrijf en de aantallen dieren die ze transporteren.

De NBHV en de Saveetra zijn in onderhandeling met de VWA en het ministerie van landbouw over versoepeling van de huidige regelgeving. Beide organisaties waarschuwen voor dreigende problemen rond veetransporten op de langere termijn als een groeiend aantal bedrijven de transporterkenning kwijt raakt.

Ook zouden sommige bedrijven al begonnen zijn met het onderbrengen van bedrijfsactiviteiten in het buitenland. De VWA heeft dan veel minder mogelijkheden om sancties op te leggen. Thijsse: "Er wordt nu wel gesproken over een beleid met dwangsommen, maar wij vinden dat het beleid structureel anders moet." De VWA geeft aan met herziening van het beleid bezig te zijn, maar wil nog niet aangeven welke kant die op gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  doorgeslagen bureaucratie,de ambtenaren beven voor Thieme de angst zit er behoorlijk in

 • no-profile-image

  slager

  ik laat de boeren als ze dieren met een licht gebrek hebben hun vee arts een papier onder tekenen dat het dier geschikt is voor transport en aangeboden mag worden voor de slacht iedereen safe denk je

  maar wat zegt de vwa dierenarts IK BEN DE BAAS HIER, DUS ALS IK VIND DAT HET DIER NIET VERVOERD MAG WORDEN BEN JIJ IN OVERTREDING

  gaat erg lekker zo in nederland

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  Onvoorstelbaar wat een staaltje rechts ongelijkheid deze sanctieregeling voor het diertransport is.Waar in de normale rechtsgang door onafhankelijke rechters
  een strafmaat wordt vastgesteld en er een mogelijkheid is tot hoger beroep, wordt er op een koud en tochtig losbordes van een slachterij, door een functionaris van een gefrustreerd overheids agentschap, een hardwerkende ondernemer van zijn brood berooft.
  Waarin een zogenaamd gidsland klein kan zijn.

 • no-profile-image

  thuis

  dan moet de koe maar in de voorlader en ter plekke worden uitgebeend;)

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als een beest ietsje kreupel is valt niemand over . Dat kan tijdens het transport ook gebeuren . Beesten die om welke reden ook niet fatsoenlijk kunnen staan en lopen horen niet op transport . Als zo'n beest terplekke wordt geslacht en gekeurd via de thuis slachter voorlader methode is er niets aan de hand . Hou je er nog mooi een berg gehakt aan over .

 • no-profile-image

  Jan

  Dit helpt niks. De plaatselijke dierenarts durft geen verantwoordelijkheid te nemen, Hij/zij zal zich indekken en heeft geen zin in discussie. Hij zal er dus voor kiezen het dier in te laten slapen (ook al is het dier slechts iets kreupel).Dus onkosten voor de veehouder.
  En zo komt een berg goed vlees bij de destructor terecht. En geen geld bij de boer en veehandelaar (en lange rijen bij de voedselbank)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.