Home

Achtergrond 163 x bekeken

NAVO wil weer overleg met Rusland

De NAVO wil het overleg met Rusland gestaag hervatten onder bepaalde voorwaarden.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft dat dinsdag gezegd na beraad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 26 NAVO-landen.

Het bondgenootschap had het gewone contact in augustus verbroken. Reden was het militaire conflict tussen Rusland en Georgië. Dat de NAVO en Rusland het overleg weer voorzichtig opstarten "wil niet zeggen dat we het niet langer oneens zijn'', zei De Hoop Scheffer.

Nederland en Duitsland hadden al eerder gezegd dat de NAVO het overleg met Rusland op termijn moet hervatten, hoewel de Amerikanen hiervoor niet stonden te popelen. "Ik zou wensen dat we middelen en wegen vinden om terug te keren naar het regelmatige overleg'', zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier dinsdag bij bezoek aan Den Haag.

De Italiaanse minister Franco Frattini denkt dat ,,de tijd is gekomen om weer te beginnen''. Hij denkt om te beginnen aan contact op ambassadeursniveau. Daarna kunnen de regeringsleiders elkaar ontmoeten bij een NAVO-top in april.

De Noorse minister Jonas Gahr Stoere vindt contact nodig op alle niveaus: "Ik begrijp niet wat ons voordeel is door de communicatie te beperken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.