Home

Achtergrond 221 x bekeken 3 reacties

NAV: areaal aardappelen moet 10 procent krimpen

Het aardappelareaal in Noordwest-Europa moet 10 procent krimpen om vraag en aanbod in evenwicht te brengen.

Pas dan kunnen telers een redelijke prijs realiseren.

Het aardappelaanbod in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland schommelt vanaf 1995 jaarlijks tussen de 20 miljoen en 24 miljoen ton, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in een analyse van de aardappelmarkt. Sindsdien hebben de telers in vier jaren een aanvaardbare aardappelprijs ontvangen, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Dat was in 1998, 2003, 2005 en 2006. In die jaren bedroeg de productie zo’n 21 miljoen ton."

Volgens Van der Heide benut de verwerkende industrie de aardappelen steeds efficiënter. "Terwijl de consumptie van aardappelen en aardappelproducten vrij constant blijft. Alles wat meer wordt geproduceerd dan 20 tot 21 miljoen ton, verziekt de prijs en frustreert een economisch en maatschappelijk duurzame teelt."

Tussen 2004 en 2008 lag de gemiddelde opbrengst op 46,3 ton per hectare. Van der Heide: "Dan is een areaal van 432.000 tot 456.000 hectare genoeg om aan de vraag te voldoen. Ten opzichte van de 491.000 hectare die dit jaar is geteeld, betekent dat een krimp van het areaal met ongeveer 10 procent. De gegevens uit het verleden tonen aan dat als het aanbod past bij de vraag dat de aardappelprijs 3 tot 5 cent per kilo hoger is dan bij een overaanbod. Alleen dan staat de opbrengstprijs in redelijke verhouding tot de kostprijs."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  x

  De markt moet gewoon zijn werk doen.
  Dat we structureel een te lage prijs krijgen voor alle landbouwprodukten komt gewoon omdat we het boeren allemaal veel te leuk vinden.

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  ik begin alvast maar eens met 30 % in te krimpen. Nu jullie nog!

 • no-profile-image

  Frits Fritsen

  haha als iedereen dat hard genoeg roept word er ongetwijfeld meer geteeld volgend jaar. Boeren kunnen niet zelf hun quotum bepalen, dat moet helaas de prijs doen. En dan nog blijft elke boer stug teveel telen, er is blijkbaar een landelijk quotum nodig, want samenwerken is iets waar boeren op markt niveau geen kaas van hebben gegeten. Reacties???

Of registreer je om te kunnen reageren.