Home

Achtergrond

Mugabe wil dat wereldleiders ’hun bek houden’

Het regime van Zimbabwe slaat vuige taal uit richting de buitenlandse leiders die steeds harder aandringen op het vertrek van president Robert Mugabe.

Ze moeten hun ”vuile bek” houden, zei minister van Informatie Sikhanyiso Ndlovu dinsdag. Zijn opmerking kwam nadat de Amerikaanse president George Bush de 84-jarige Mugabe, die al 28 jaar aan de macht is, had gevraagd een einde te maken aan ”de tirannie” in zijn land door op te stappen. Bush sloot zich daarmee aan bij andere regeringsleiders die de afgelopen dagen harde woorden hebben gesproken over Mugabe, die Zimbabwe in een humanitaire en financiële crisis heeft gestort.

Mugabe wil echter van geen wijken weten. Zijn minister van Informatie Ndlovu beschuldigde de Amerikanen en Britten er dinsdag van dat die een invasie in Zimbabwe voorbereiden. Door sancties zouden ze het land aan de rand van de afgrond hebben gebracht om de weg vrij te maken voor militair ingrijpen.

Zo’n actie is dankzij de houding van veel Afrikaanse landen erg onwaarschijnlijk. De Afrikaanse Unie spreekt zich tegen harde maatregelen uit om Mugabe aan de kant te zetten en zegt dat alleen via overleg veranderingen mogelijk zijn.

Ook het machtige buurland Zuid-Afrika denkt er zo over. De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Jacob Zuma, heeft dinsdag beklemtoond dat hij de diplomatieke bemiddelingspogingen tussen Mugabe en de oppositie blijft steunen. Mugabe en de oppositie sloten eerder dit jaar een akkoord over een machtsdeling, maar in de praktijk is daarvan niets terecht gekomen.

De voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei dinsdag dat de overheid in Zimbabawe niet meer functioneert. Vier tot vijf miljoen mensen beschikken niet meer over basisvoorzieningen als voeding en onderdak. Drie miljoen mensen zijn naar Zuid-Afrika uitgeweken.

Het laatste drama in het land is een cholera-epidemie, die tot dusverre aan zeker zeshonderd mensen het leven heeft gekost. De epidemie is volgens de autoriteiten echter onder controle. Minister Ndlovu zei dinsdag dat Zimbabwe over alle middelen beschikt om de ziekte te bedwingen. De uitleg van de minister staat in schril contrast met berichten van de VN, die stelt dat de choleracrisis een ongekende omvang heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.