Home

Achtergrond 187 x bekeken

Minder tweelingen geboren

In Nederland zijn vorig jaar minder tweelingen geboren.

Dat heeft te maken met de ontwikkelingen rond reageerbuisbevruchting oftwel in-vitrofertilisatie (IVF). Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werden bij IVF aanvankelijk meerdere eicellen teruggeplaatst, de laatste jaren gaat het vaker om één eicel. Daardoor is het aantal tweelingen gedaald.

Bij ongeveer een op de tweehonderd bevallingen gaat het om een eeneiige tweeling. Dit aandeel is in de loop der tijd weinig veranderd. Het CBS stelt dat de toe- of afname van het aantal tweelingen voor een groot deel wordt bepaald door twee-eiige tweelingen die met behulp van IVF ter wereld zijn gekomen.

In 2007 was een op de dertig kinderen de helft van een tweeling. In 1982 maakte een op de ongeveer 45 pasgeborenen deel uit van een twee- of meerling. Omstreeks 2000 lag dit aandeel rond een op 27.

Ook het aantal meerlingen is afgenomen. In 2007 zijn 3062 meerlingen geboren. Dat waren er in 2002 nog 3762. Het aantal meerlinggeboorten heeft de afgelopen decennia veel sterkere schommelingen laten zien dan het totale aantal geboorten, aldus het CBS.

Zo nam het aantal geboorten tussen 1982 en 2007 met 5 procent toe, terwijl het aantal meerlingen met ruim 60 procent steeg. Ook hierin heeft de opkomst van IVF en een veranderende praktijk van terugplaatsing van bevruchte eicellen een grote rol gespeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.