Home

Achtergrond 291 x bekeken 4 reacties

Minder mest op fosfaatrijke grond

Op fosfaatrijke grond mag de komende jaren minder mest worden gegeven dan evenwichtsbemesting.

Dat is de inzet van het kabinet voor het mestbeleid voor 2010-2013. Het staat te lezen in het ontwerp-Nationaal Waterplan, dat staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa (waterstaat) vandaag naar de Kamer stuurt. Het Waterplan is een visie op het waterbeleid tot 2015, waarin andere waterplannen zijn samengebracht.

De inzet lijkt een aanscherping van het beleid dat tot nu toe wordt gevoerd. Daarin is uitgangspunt dat fosfaatevenwichtsbemesting in 2015 wordt bereikt.

Het kabinet onderhandelt op dit moment met Brussel over het Vierde Actieprogramma Nitraat voor 2010-2013. Het fosfaatoverschot is daarbij het grootste knelpunt; veel fosfaat is opgehoopt in de bodem. "De Nederlandse inzet is erop gericht dat landelijk bij bemesting een begin wordt gemaakt met het rekening houden met de bodemvoorraad aan fosfaat", staat in het Waterplan.

Grootschalige toepassing van zuiveringsriet (helofytenfilters) om de fosfaatconcentratie tegen te gaan, lijkt uitgesloten. Het Planbureau voor de Leefomgeving noemde de filters de meest kosteneffectieve maatregel.

In het Waterplan staat wel nader onderzoek naar de filters aangekondigd. "Maar ik vraag me af of toepassing op grote schaal realistisch is", zegt Huizinga-Heringa. "Bovendien zullen ze altijd worden aangelegd op basis van vrijwilligheid. Er zal nooit sprake zijn van dwang."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkvvehouder

  Dan mag er zeker meer mest op fosfaatarme grond?

 • no-profile-image

  Pieter de Leeuw.

  Dus ik MOET weer grondmonster laten nemen in 2009 ?
  Dan monster ik lekker op een laag zandarme grondje.
  Mij pakken ze niet

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Er kan wel veel fosfaat in de grond zitten maar is dit wel opneembaar voor de plant?Deze maatregel kost weer onnodig veel geld reken maar dat je alle grond moet laten onderzoeken door erkend instantie.

 • no-profile-image

  bert

  hoemeer deskundige roepen dat er juist meer mest op het land mag, (dan heb je weer hoop als boer), hoe scherper de overheid wordt. zelfs rietfilter wordt uitgesloten.
  ik dacht nog als boer, alleen de dunne mest afpompen, beluchten in een tussen kleine put. dan de rietfilter in.
  vergeet het maar.
  stikstof in de bodem wordt zelfs stikstofgas, bij regen. nergens wordt rekening gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.