Home

Achtergrond 188 x bekeken

Miljoenen voor bio-energieproject

Een samenwerkingsverband tussen Vlaamse en Zeeuwse bedrijven en onderzoekscentra wil nieuwe technieken ontwikkelen voor de aanwending van reststoffen uit de landbouw.

Het project voor duurzame productie van energie, biokunststoffen en andere zogenoemde bio-based producten krijgt 21 miljoen euro steun. De Europese Unie, de Vlaamse en Zeeuwse overheid en bedrijven dragen bij aan het initiatief.

Binnen het project worden nieuwe technologieën ontwikkeld, waarmee bijvoorbeeld tarwestro, gedorste maiskolven, houtsnippers en jatropha- en algenolie tot waarde kunnen worden gebracht.

Het Vlaams-Zeeuwse project, Bio Base Europe, gaat onderzoek doen en opleidingen verzorgen om de ontwikkeling van duurzame biologische energieproductie te versnellen. In het Belgische Gent wordt een nieuwe proefinstallatie gebouwd, voor de ’raffinage’ van biomassa. De proefinstallatie moet eind volgend jaar gaan draaien. In Terneuzen komt het Bio Base Training Center, dat in 2010 open moet gaan.

Niet eerder is zoveel geld uitgetrokken voor een grensoverschrijdend project in de Vlaams-Zeeuwse regio. Het project richt zich op de ontwikkeling van verschillende vormen van energiewinning uit biomassa. In het project werken Biopark Terneuzen en Ghent Bio-Energy Valley samen.

De bedoeling is dat op termijn ook boeren en tuinders in het project actief gaan meewerken als leverancier van reststoffen of afnemer van energie. Volgens een woordvoerder van het bio-energieproject is dat nu nog niet aan de orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.