Home

Achtergrond 305 x bekeken 2 reacties

Met voedsel moet je niet spotten en speculeren

Een landbouwcrisis bestaat al jaren. De ellende begon toen liberalisering werd ingezet, stelt biologisch vleesveehouder Freek Ampt. Voedselproductie hangt veel meer af van de natuur, dan van de inzet van boeren. En met voedsel moet je niet spotten, aldus Ampt.

Hebben we een landbouwcrisis? Dacht het wel. Maar dat is niet van de laatste weken en ook niet nadat de banken als kaartenhuisjes omrolden. De crisis in de landbouw begon toen het Europese verzekeringssysteem voor een constante hoeveelheid voedsel, het landbouwbeleid, om zeep werd geholpen. Opgezet om sociale rust in Europa te brengen. Door ministers die geen besluiten durfden nemen ten onder gegaan. Een systeem voor zelfvoorziening, maar de subsidies veranderden niet toen Europa over de 100 procent zelfvoorzienendheid ging. De ellende speelt al meer dan vijftien jaar!

Landbouwproductie hangt niet alleen af van de inzet van boeren, maar veel meer van de grillen van de natuur. Volgevreten door de overvloed aan voedsel zagen de grote leiders de reden van invoering van het landbouwbeleid niet meer, 'liberalisering' werd de nieuwe leus. We kopen met onze dikke portemonnee de boterhammen voor de neus van een arme Afrikaan weg, met als dekmantel 'goed voor de wereldeconomie!'.

Coöperaties geven weinig weerwoord, zien het lid als grondstofleverancier en gooien de prijs naar beneden als de duimschroeven worden aangedraaid door het Kartel van de supermarkten. Volgens Marc Jansen hanteren de supermarkten 'lage voedselprijzen door effectief samen te werken'... Dat is toch een kartel? Heeft iemand het nummer van tante Neelie? Leest de NMA deze krant ook?

Dat de prijzen vorig jaar zo hoog waren wordt aangevoerd als bewijs dat de liberalisering werkt. Maar dat geeft juist het gevaar aan. Nog meer lucht in Wall Street pompen lukte niet dus sprongen de aandelenboeren maar in de grondstoffenmarkt. Speculeren met voedsel heeft enorme consequenties. Een boer heeft niks aan uitschieters en Jan met de Pet ook niet. Met een beetje zekerheid over beschikbaarheid en de prijs van de dagelijkse prak kun je plannen maken voor de toekomst. Als mensen geld van de spaarrekening halen om te kunnen eten ijlt dat lang na in de hele economie.

Voor een stabiele samenleving/economie moet je een paar zekerheden inbouwen, de belangrijkste is de vulling van de magen. Honger doet rare dingen. Stammenstrijd (geloof) is de belangrijkste aanleiding voor een oorlog, honger staat tweede. In het rijtje eerste levensbehoeften is het huis wel goed verzekerd. Na water komt voedsel, maar onze voedselzekerheid laten we afhangen van markt- en natuurgeweld. Liberalisering staat voor vrijhandel. Maar geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Met voedsel moet je niet spotten!

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Freek ziet het aardig goed. De crisis in de rest van de wereld is dan ook niet anders dan een graai gauw een hoop geld bijeen en verdwijn mentaliteit, zonder aan de gevolgen wat te willen doen. Grabbelt neelie kroes ook mee om zichzelf te verrijken ten koste van de ander?

  • no-profile-image

    dig ampt

    Goed verhaal Freek.Het is beter van de natuur afhankelijk te zijn dan van de politiek.De liberalisering is te ver doorgeschoten en heeft niet aan de verwachting voldaan.De consument heeft er van geprofiteerd de boer niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.