Home

Achtergrond

'Menselijk haar is geschikt als mest'

Menselijk haarafval kan wellicht gebruikt worden als kunstmest in de tuinbouw.

Dit hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt en aangetoond, meldt nu.nl

De onderzoekers lieten haarafval uit kapsalons verwerken tot kleine blokjes. Daarna gebruikten ze dit als mest bij de kweek van planten zoals sla, moederkruid en alsem. De planten met haarblokjes groeiden veel sneller dan een controlegroep van planten die niet waren bemest.

Haar van mensen heeft een goede invloed op de ontwikkeling van planten, omdat plantwortels er stikstof aan kunnen onttrekken. Alle planten hebben stikstof nodig om te groeien, maar het mineraal is van nature vaak maar in geringe mate aanwezig in de bodem. Meestal worden planten daarom op een kunstmatige manier van stikstof voorzien met ammoniak. De productie van kunstmest kost echter veel energie en is schadelijk voor het milieu.

Er is wel een nadeel aan 'haarmest'; het duurt lang voordat haar begint te ontbinden en de stikstof vrijkomt. "Maar als het haar eenmaal wordt afgebroken, dan komen er genoeg voedingsstoffen vrij voor planten en kan het uiteindelijk voor een even grote oogst zorgen als de conventionele mest die nu wordt gebruikt in de tuinbouw", zo beweert onderzoeksleider. Wel moet nog worden bekeken of het gebruik van menselijk haar als mest in de tuinbouw geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.