Home

Achtergrond 375 x bekeken 7 reacties

Meer vitamine in biologische zomermelk

Biologische melk is qua smaak net zo goed als gangbare melk en heeft, vooral in de zomer, een hoger gehalte aan enkele vitamines dan gangbare melk.

Dit blijkt uit een studie van het Louis Bolk Instituut en de Animal Sciences Group. Daarin zijn biologische en gangbare melk uit de winkel met elkaar vergeleken.

De biologische melk had een hoger gehalte aan de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. De biologische zomermelk bevatte meer vitamine E en B-caroteen.

De samenstelling van het voer speelt een belangrijke rol. Koeien die meer vers gras of graskuil en minder maïs of hooi eten, geven melk met meer van deze vitamines. Daarnaast bevatte biologische melk minder koper en selenium en meer calcium. Een effect op de smaak werd niet gevonden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onafhankelijk onderzoeker

  Goede zaak dat onderzoek kritisch bekeken wordt. Of je nu voor of tegen biologische melkveehouderij bent, een claim neerleggen o.b.v. een valse vergelijking is volksverlakkerij. In de reclame kan je dit nog doen (mensen willen voor de gek gehouden worden), maar het onderzoek moet hier niet aan meedoen.

 • no-profile-image

  Leen

  Wie wil er nog een broodje (biologische) AAP?

 • no-profile-image

  johan

  Ik heb het onderzoek gelezen op de volgende site:

  http://www.qlif.org/qlifnews/oct08/milk.html  These studies did not include non-organic, low-input systems in comparisons.

  waaruit blijkt:

  De conventionele bedrijven zijn hier high input en de biologische bedrijven zijn allemaal low input.

  Hoe kun je dan een vergelijking maken tussen melk als voeding zo'n invloed heeft!

  Ik durf te wedden dat als je bedrijven zou vergelijken die allemaal weidegang toepassen met een gelijke melkproductie, dat er geen significante verschillen zijn tussen biologisch en gangbaar.

 • no-profile-image

  Freek

  Juist die, zeg maar rustige, bedrijven zouden er eens serieus over na kunnen denken om met een paar wijzigingen in de bedrijfsvoering over te stappen naar bio. Die bedrijven moeten het imago van de grote intensieve jongens hoog houden doordat ze de koeien buiten laten lopen e.d. en als ik jouw woorden zo lees zorgen ze ook voor het opvijzelen van gehaltes in de melk waar niet op afgerekend wordt. Als klap op de vuurpijl worden ze daarvoor gestraft, ze krijgen de hoon van de "echte" boeren als achterblijvers en een lagere melkprijs doordat ze een kleinere hoeveelheid leveren. Ik ben met je eens dat ze eigenlijk gewoon twee pakken melk uit het schap in de super zouden moeten pakken en daar het onderzoek op moeten doen, maar dan is er al zoveel in en uit gehaald dat dat ook weer geen goed beeld geeft. Maar terug naar het begin, je schrijft het als verwijt naar de bio's, volgens mij staat die werkwijze je echter meer aan dan van de high input bedrijven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Bioboer Herman. Beste Herman, kun jij misschien uitleggen waarom (volgens het artikel) koeien die graskuil eten, in plaats van hooi, meer vitaminen in hun melk hebben? Ik dacht dat hooi nou net een typisch biologisch voer is, en graskuil meer voor de gangbare melkveehouderij. Of klopt het artikel -op dit punt- niet?

 • no-profile-image

  vraagteken

  hallo,

  ze weten ook niet meer wat ze ons moeten wijsmaken, eerder onderzoek toont aan dat er geen verschil zit in het gehalte aan vitamine E.

 • no-profile-image

  Herman

  Mooi dat het nu voor eens weer is bewezen dat bio gewoon beter is er zijn al veel meer onderzoeken die dit aantonen. Maar de grote stroom die het moet hebben van alleen maar uitbreidden past dit natuurlijk niet die zorgen wel weer voor tegengas. Doordat er aan die brave gangbare boeren die voor 28 cent per liter melken veel meer te verdienen is en die daarvoor ook nog eens in de bres springen om het te verdedigen, dat hun fabrieken toch echt heilig zijn zal het syssteem ons nog wel een tijdje dwars zitten maar de omslag komt vanzelf. Veel succes voor 2009 vriendelijke groeten Bioboer Herman

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.