Home

Achtergrond 240 x bekeken

Meer broedeieren van vleesrassen

De Nederlandse broederijen hebben in de eerste tien maanden van dit jaar bijna 6 procent meer broedeieren van vleesrassen ingelegd dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Tot en met oktober 2008 werden bijna 584 miljoen broedeieren voor vleeskuikens ingelegd, vergeleken met 551 miljoen een jaar eerder. De trend van 2007 wordt daarmee voortgezet. Over het gehele jaar 2007 werden een kleine 664 miljoen eieren ingelegd, 2,5 procent meer dan in 2006. Dit jaar lijkt de stijging dus nog veel sterker te worden.

Dat meer broedeieren ingelegd zijn, wil niet automatisch zeggen dat er ook meer vleeskuikens geproduceerd worden in ons land. De productie neemt wel duidelijk toe. In de eerste tien maanden van dit jaar werd bij Nederlandse slachterijen een kleine 770.000 ton pluimveevlees aangevoerd, 1,4 procent meer dan vorig jaar. De opzet van kuikens steeg zelfs nog sterker, met 2,7 procent tot ruim 298 miljoen dieren.

De extra broedeieren zijn echter vooral bestemd voor de export, volgens PVE-medewerker Richard Hol. "Broedeieren worden op het moment volop geëxporteerd. Hoewel de exportprijzen niet meer zo hoog zijn als vorig jaar, is het nog steeds aantrekkelijk om de eieren te exporteren." Dit verklaart dan ook dat de productie van broedeieren zoveel sterker stijgt dan de vleeskuikenproductie.

Rusland is de grootste afnemer van Nederlandse broedeieren. In de eerste helft van het jaar 2008 gingen er ongeveer 30 miljoen broedeieren heen. De verwachting is dat het exportvolume naar Rusland het volume van 2006, toen er zo’n 60 miljoen broedeieren heen gingen, kan evenaren. Het aantal broedeieren voor leghennen bleef vrijwel gelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.