Home

Achtergrond 373 x bekeken 2 reacties

'Meer aandacht voor gezondheidsrisico's megastallen'

Megastallen leiden tot onacceptabele gezondheidsrisico's.

In de toekomst kan dat leiden tot schadeclaims van burgers. Dat stellen acht belangengroepen die zich verzetten tegen de bouw van megastallen in een brief aan drie ministers, de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg en de betrokken gemeentes.

"In de discussies over de komst van megastallen lijken de risico's voor de volksgezondheid steeds minder aandacht te krijgen'', meent een van de belangengroepen, Behoud de Parel uit Grubbenvorst. "Er worden eisen gesteld aan de hoogte van de stal en de kleur van het dak, maar toetsbare normen voor de gezondheidsrisico's komen niet of nauwelijks aan bod.''

De groep wijst erop dat het RIVM eerder heeft ontraden veel dieren dicht op elkaar te houden vanwege de kans dat ziekten overspringen naar de mens. Vrijdag buigt het Limburgs parlement zich over een burgerinitiatief tegen een megastal in Grubbenvorst.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klok

  Ongelovelijk om te zien hoe een rapport van de RIVM met uit de lucht gegrepen argumenten weer gebruikt wordt en als waar wordt verkondigt en verspreidt door nieuwsbladen.
  Het onderzoek van de RIVM is uitgevoerd op basis van oude stallen. Bij alle grote nieuwe bedrijven moeten luchtwassers komen. Hiermee wordt de uitgaande lucht voor het grootste deel ontdaan van het stof. Dit stof is met name verantwoordelijk voor de verspreiding van ziektekiemen.
  Bij nieuwe grote bedrijven m.n. in de varkenshouderij wordt gewerkt met een veel hogere hygiënestatus. Op deze bedrijven worden gevaarlijke ziektekiemen juist buiten gehouden en kunnen ook niet verspreidt worden.
  Appels zijn appels en peren zijn peren.
  Een peer kun je niet verwijten dat hij niet zo rond is als een appel.

 • no-profile-image

  Rob

  Het is beide fruit, zijn gezond en smalen lekker. Ziet u appel en peren zijn wel te vergelijken. En dat kan hier ook.
  U zou de brief van de GGD in Brabant eens moeten lezen. Fijn stof wordt door de luchtwassers voor 40 tot 60% doorgelaten (en de medewerkers krijgen de volle 100%). Dus als de gezondheid bij gemiddelde bedrijfsgrootte zonder wasser zo bedreigd wordt, wat dan bij een 15 keer groter bedrijf met een wasser die de helft eruit haalt. Mijn gok, 7,5 keer deze gevolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.