Home

Achtergrond 416 x bekeken 9 reacties

Maat demonstreert staaltje psychologie van de onmacht

LTO-voorzitter Albert Jan Maat vindt dat de DDB een slachtofferrol aanneemt. Dat is te kort door de bocht, vindt Sieta van Keimpema. "Maat beperkt zich tot klagen over de DDB. De DDB wil geen subsidies, maar het inkomen uit de markt halen."

Sieta van Keimpema is voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB).

Verdeel en heers, de psychologie van de onmacht. Zo is het interview van Albert Jan Maat in het Agrarische Dagblad van 5 december te typeren. In dit interview biedt Maat geen marktgerichte oplossingen of een doordachte LTO-visie aan, maar beperkt hij zich tot klagen over onder meer de Dutch Dairy Board (DDB), waarvan zoveel LTO-leden lid zijn. En dat voor een voormalig democraat die twee jaar geleden nog schreef dat liberalisering alleen verliezers kent.

Maar nu de feiten over de DDB, die in het interview ontbraken. De DDB pleit voor een marktgerichte zuivelproductie: een flexibele marktregulering waarbij het aanbod aan de koopkrachtige vraag wordt aangepast. De DDB wil geen subsidies, maar wil het inkomen uit de markt halen. Bepaalt geen slachtofferrol.

Focussen op de wereldmarkt die door – financieel onaantrekkelijke – bulkproducten wordt beheerst, heeft niets met marktgerichtheid te maken. De voorheen sterke EU-positie op de wereldmarkt had te maken met (inmiddels beëindigde) exportsubsidies die het verschil tussen de wereldmarktprijs en de Europese kostprijs grotendeels overbrugde. Teruggrijpen op deze oude vastigheid, is onrealistisch.

De LTO-voorman beweert dat de liberalisering en de melkprijsdaling er ook zonder toedoen van LTO was gekomen. Joop Atsma beweert echter dat om quotumverruiming is gevraagd omwille van de LTO-leden. De Europese productiestijging van 1,3 procent in 2008 heeft mede geleid tot overproductie en de melkprijsdaling. Dat niet ieder land zijn verruiming benut, doet er niet toe: het EU-quotum is geen marktgericht gegeven dat iets zegt over (actuele) koopkrachtige vraag.

Ook over de vangnetten is Maat niet eerlijk: zolang er geen WTO-akkoord is, hebben we nog 80 procent invoerheffing aan de EU-grens. En na een eventueel akkoord is de invoerheffing nog 40 procent. Zelfs met een 40 tot 80 procent hogere melkprijs in de EU, ontstaan er geen problemen door goedkope import.

En een 'te krappe quotering'? Vanaf het begin van de quotering in 1984 is door de Europese overheid ingezet op een ruime overproductie. Logisch dat het systeem nooit voor de melkprijs heeft gewerkt.

En terwijl LTO blijft vasthouden aan inkomenssteun waarvan we nu al weten dat die verdwijnt, hebben de DDB en de EMB plannen uitgewerkt die leiden tot een marktgerichte, flexibele regulering die het boereninkomen waarborgt. Grote kans dat juist daar de toekomst in zit!

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Daj denkt daj zonder kwotum better af bunt? Dan heb ij ow in principe al mooi in d'n tuk loaten drieten tukker. In ieder geval is het mooi dat in dit stukje wordt bevestigd wat ik altijd al heb gezegd . Ondanks de quota werd er te veel melk geproduceerd om de verwerkers aan het concureren en daarmee betalen te krijgen.

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Tukker,oet Twente, Aw ons in 'n tuk loat pissen is dat op 't moment heel dudeluk deur FF. He'j 't ooit zo zoalt gett'n? 'n Fusie veur 'n bettere toekomst, maar dan mu'j wa 1.2 miljard quotum inlewer'n en oene winstgevende dagzuivel mut de deur oet. Ik wil best wal de rust bewaar'n, as ie oen quotum inleverd, want dat doe ik nich!

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Je hebt het heel goed begrepen ceesie dus gewoon opstappen dan ben jij de eerste.

 • no-profile-image

  gert

  laat de DDB zich eerst maar eens toespitsen op de problemen bij DOC,die boeren zijn de echte slachtoffers.en niet steeds discussieren over andere zaken

 • no-profile-image

  boer

  Nou ja lto laat nu zelfs de melkveeboeren vallen. Alle toekomst gerichte varkenshouders zijn al weg en gaan de melkveehouders met toekomst ook weg. Moet toch eens een keer duidelijk zijn bij die bobos van lto dat ze helemaal op de verkeerde weg zitten !! Maar ja zolang er nog boeren zijn die niet weten wat er buiten hun eigen erf gebeurt zal lto nog wel bestaansrecht hebben......

 • no-profile-image

  arie

  schitterende analyse
  en een goeie uitleg
  ik kan me hier in vinden
  lto heeft geen visie

 • no-profile-image

  Jochem Lekkerkerker

  Sieta, volgens mij is melk een bulkproduct op de wereldmarkt!

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  RUST IS EEN STABIELE FACTOR! En ik denk dat het op dit moment belangrijk is bij DOC dat de rust bewaart blijft, en als de DDB/NMV zich ergens mee bemoeien komt er vaak alleen nog meer gedonder in de glazen.We hebben dit afgelopen voorjaar ook gezien met de leverstop dat heeft alleen verdeeldheid gebracht.Ik hoop dat de DOC boeren het hoofd koel houden en zich de kop niet gek laten maken door peter/sieta en die andere oproer kraaiers,want als er bij de DOC boeren ook nog verdeeldheid ontstaat tussen voor en tegenstanders om de bestuurssructuur aan te pakken dan heb je nog meer trammelant .DOC boeren loat oe neet in tuk pissen door DDB/MNV.Tot slot wens ik u allen veel sterkte als FF boer,het is nog nooit zo duuster wes of het word wel weer licht.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Het is inderdaad een pijnlijke aderlating voor FF/Campina dat er fabrieken moeten worden verkocht als voorwaarde om de fusie doorgang te laten vinden.En ik ben net als jij boerin uit twente benieuwt wie er gaat vertrekken,het is allemaal vrijwillig heb ik begrepen,misschien is het een tip voor de ddb/nmv boeren die hebben toch veel commentaar op FF/C kies nu gewoon eieren voor je geld en wees een kerel/vrouw en stap nu gewoon op, je krijgt geld mee. En knap ver weg hoe ver is dat weg van twente??????

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.