Home

Achtergrond 211 x bekeken

Lot Belgische regering onduidelijk

De toekomst van de Belgische regering blijft onduidelijk na beschuldigingen dat premier Yves Leterme zou hebben geprobeerd de rechterlijke macht te manipuleren. Vooraanstaande ministers gaven vrijdag tegenstrijdige signalen af.

Volgens vicepremier Didier Reynders, een Franstalige liberaal, denkt het kabinet voorlopig niet aan opstappen, al noemde hij de positie van Leterme "niet makkelijk''.

Maar Laurette Onkelinx, ook vicepremier maar dan namens de Franstalige socialisten, sprak dreigende taal. Als blijkt dat ministers informatie hebben achtergehouden voor hun collega's, moeten er "koppen rollen'', zei ze vrijdag voor het begin van het zoveelste crisisberaad van het kabinet.

Leterme kwam donderdag in opspraak toen de voorzitter van het Hof van Cassatie de premier ervan betichtte de rechtsgang in het Fortisdossier te hebben willen beïnvloeden. Maar later op de dag verscheen een rapport van de procureur-generaal bij het hof van beroep dat de uitspraak van dit hof over de verkoop van Fortis mogelijk niet rechtsgeldig is.

Het hof legde vorige week de verkoop van de bank-verzekeraar aan het Franse BNP Paribas stil omdat de aandeelhouders niet waren gehoord. Leterme zou hebben geprobeerd die rechterlijke uitspraak tegen te houden. Maar het rapport van de procureur-generaal lijkt erop te duiden dat de Belgische regering de uitspraak over Fortis zou kunnen laten vernietigen.

Reynders spreekt van "een rare toestand''. Hij constateert dat er veel tegenstellingen zijn tussen de beschuldiging van de voorzitter van het Hof van Cassatie en het rapport van het hof van beroep. Het is volgens hem te vroeg om conclusies te trekken. Een nader verslag van het Hof van Cassatie over de gang van zaken zou opheldering moeten brengen. Dat wordt vrijdagmiddag verwacht.

De Belgische media noemen de positie van Leterme onhoudbaar en speculeren over eventuele opvolgers. Daarbij vallen de namen van Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, net als Leterme lid van de christendemocratische CD&V, en CD&V-voorzitter Marianne Thyssen. Ook Reynders wordt genoemd. Als hij premier wordt, zou dat opmerkelijk zijn. België, waar 60 procent van de bevolking Vlaams is, heeft al sinds decennia geen Franstalige premier meer gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.