Home

Achtergrond 205 x bekeken

'Lichte neergaande trend verkoop machines'

De Federatie Agrotechniek rekent voor 2009 op een lichte neergaande trend in de verkoop van machines. Vooral de export zal te lijden onder de kredietcrisis.

Dat zegt voorzitter Jint van Dijk van de federatie bij de opening van de AgroVak in Den Bosch. "Ik verwacht consolidatie, met een neiging naar beneden", meldt hij. Hij maakt geen onderscheid in sectoren.

De federatie denkt dat de beursbezoekers zich vooral zullen orienteren. "Alle ondernemers hebben plannen", zegt Van Dijk. "Mogelijk dat ze de investering nog wel even uitstellen. De machine draait dan nog een extra jaartje mee."

Voor de Rabobank ligt de nadruk vooral bij de ondernemer en diens plan. "Man en plan", aldus Joop Wijn, directeur MKB Rabobank Nederland. Volgens hem bestaan er bij de kredietverstrekker geen grenzen aan de bedrijfsgrootte. "Wel kaders", meldt Wijn. Hij wijst op het ondernemerschap, milieu- en maatschappelijke eisen en de kasstroom. "Pas dan komt solvabiliteit en zekerheid."

Wijn verwacht dat ondernemers steeds vaker voor de keuze komen om te specialiseren of te verbreden. Het gezinsbedrijf blijft volgens hem de helft van het totaal uitmaken, een kwart groeit verder met vooral meer personeel.

Het ministerie van landbouw spoort de landbouw vooral aan te blijven innoveren. "Alleen dan blijft u bij de koplopers in de wereld", aldus directeur-generaal Annemie Burgers. "Ik reken niet op stilstand, al zal de proefopstelling nog wel honderd keer worden veranderd."

Of registreer je om te kunnen reageren.