Home

Achtergrond 197 x bekeken

Leterme biedt ontslag kabinet aan

De Belgische premier Yves Leterme biedt vrijdagavond het ontslag van zijn kabinet aan aan koning Albert. Zijn woordvoerder heeft dat bekendgemaakt.

Aanleiding om te vertrekken zijn beschuldigingen over politieke druk op de rechterlijke macht. Eerder op de dag stapte justitieminister Jo Vandeurzen om deze reden al op.

Vrijdag verscheen een rapport van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in België. Daarin staat dat de regering heeft geprobeerd een rechterlijke uitspraak over opschorting van de verkoop van Fortis te beïnvloeden. Donderdag uitte de voorzitter van het hof deze beschuldiging al. In het rapport wordt deze verder onderbouwd.

De complete Belgische oppositie drong sinds donderdag aan op het vertrek van Leterme en zijn ploeg. Ook in de media werd het opstappen van de premier onontkoombaar genoemd. De Gazet van Antwerpen noemde België ,,een bananenrepubliek''.
Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Leterme snel zijn biezen zou pakken. Vicepremier Didier Reynders, een Franstalige liberaal, zei vrijdagochtend nog dat de regering voorlopig op haar post zou blijven. De beschuldigingen moesten eerst maar eens worden waargemaakt, vond hij.

Maar nadat het rapport van het Hof van Cassatie vrijdagmiddag was verschenen, kondigde Vandeurzen al snel aan de eer aan zichzelf te houden. Ongeveer een uur later volgde de rest van het kabinet zijn voorbeeld.

Of de koning het ontslag van de regering zal aanvaarden, blijft afwachten. Eerder dit jaar wilde Leterme ook al opstappen, omdat de staatshervoming die hij voor ogen had niet van de grond kwam. Koning Albert dwong hem toen echter aan te blijven.
De regering-Leterme werd op 20 maart van dit jaar beëdigd. Dat gebeurde na een forse verkiezingsoverwinning van de christendemocraat, die eerder premier was van de Vlaamse deelregering, en een zeer lange en moeizame formatieperiode.

Het Belgische kabinet bestaat uit Vlaamse christendemocraten en liberalen en Franstalige liberalen, christendemocraten en socialisten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.