Home

Achtergrond 200 x bekeken 3 reacties

Leidraad voor 2009

Zelden was het beeld zo dramatisch als het LEI nu van de in­komens voor 2008 schetst.

Vrijwel alle sectoren zitten in de min, met enorme uitschieters naar beneden in de glastuin­bouw. 2008 was in financieel opzicht een dramatisch jaar: het totale sectorinkomen daalde met 41 procent.

Het einde lijkt nog niet in zicht. De financiële crisis is pas de laatste maanden ingezet en niet uitgewerkt. Toch lijkt de agrarische sector daar wel aardig tegen bestand: het LEI ziet deze zich zelfs bewijzen als pijler onder de economie. Het instituut heeft gelijk dat de Nederlandse land- en tuinbouw door zijn (gezins)structuur tegen een stootje kan – zij heeft dat ook menigmaal bewezen in het verleden.

En inderdaad zijn andere factoren meer debet aan de misère dan de wat gehypete kredietcrisis: denk aan de energieprijzen, voedselcrisis en het verdwij­nen van de marktbescherming in de Europese Unie.

Toch speelt de financiële crisis wel degelijk een rol. De prikkel voor consumenten om eindelijk wat meer te betalen voor de eerste levens­behoefte, wordt erdoor weggenomen. Zoals supermarkten en de ver­werkende industrie door die crisis alleen maar meer prikkels krijgen om de problemen af te wenden op de leverancier door bodemprijzen te betalen. Goede belangenbeharting en bundeling van producenten is meer nodig dan ooit om partij te zijn in dit machtsspel. Gezien de dra­matische inkomensontwikkeling moet dat de leidraad van 2009 zijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zolang Neelie Kroes door blijft werken zal de inkomensontwikkeling worden tegen gehouden. Neelie is nog steeds te veel tegen dat producenten samen gaan werken. Onder tussen wel toe staan dat afnemers als appie hein een enorm groot winstmarge hebben. Zou Neelie door appie betaalt worden?

 • no-profile-image

  samen

  Een oplossing voor de varkenshouderij.... www.unifar.nl

 • no-profile-image

  boer

  helemaal mee eens zandbergen hier moet iets veranderen maar hoe we hebben de overheid niet mee die zit aan de kant van de consument leven over de rug van de boer want ook deze zelfde overheid pakt de boer de grond af voor zo wienig mogelijk maakt er natuur van en zegd tegen de boer je mag meer produceren het liefst voor minder geld het cda voor op

Of registreer je om te kunnen reageren.