Home

Achtergrond 154 x bekeken

Leiders EU-landen eens over economisch herstelplan

De regeringsleiders van de 27 EU-landen zijn het donderdagavond in principe eens geworden over het 200 miljard euro omvattende economische herstelplan.

De Luxemburgse en Belgische premiers hebben dat gemeld na de eerste dag van tweedaags EU-beraad in Brussel. Beiden verwachten vrijdag een definitief akkoord. Ook de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei vrijdag: ''We zijn het allemaal eens.'' Premier Jan Peter Balkenende liet zich minder stellig uit. Volgens hem moeten vrijdag de puntjes nog op de i worden gezet.

Het herstelplan bestaat grotendeels uit nationale maatregelen, waaronder een Nederlands plan van 6 miljard euro. Veel uitgaven worden vervroegd om Europa snel uit de recessie te trekken.

Frankrijk en Groot-Brittannië wilden dat andere landen dieper in de buidel zouden tasten. Maar Nederland en Duitsland weigerden dat.
Balkenende wees erop dat de situatie per EU-land verschilt en dat de lidstaten dus niet allemaal dezelfde maatregelen kunnen nemen.

Hij onderstreepte verder dat de extra investeringen niet betekenen dat de EU-begrotingsregels overboord gaan. Landen waarvan het tekort boven het toegestane maximum van 3 procent uitkomt, moeten zorgen dat ze snel weer onder die grens komen. De regeringsleiders overleggen vrijdag ook verder over klimaatacties en het nieuwe EU-verdrag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.