Home

Achtergrond 9 reacties

Ledenaantallen milieuclubs onder druk

De totale aanhang van natuur- en milieu-organisaties bedraagt ruim vier miljoen leden/donateurs. Maar vooral de laatste maanden van het jaar zeggen veel mensen op, meestal om financiële redenen.

Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. De organisaties konden alleen door een forse ledenaanwas in het begin van het jaar een groot verlies tegengehouden.

Het Wereld Natuur Fonds staat, ondanks een verlies van 8.000 donateurs, op de eerste plaats met 927.000. De totale aanhang van de ruim honderd landelijke organisaties bedraagt 4.075.501

Greenpeace is dit jaar de grote verliezer, want nog nooit was het aantal donateurs zo laag (een daling van 4% ten opzichte van een jaar geleden). Al meldt directeur Liesbeth van Tongeren dat de inkomsten groter zijn dan ooit. Ook Milieudefensie kromp onverwacht sterk na negen achtereenvolgende jaren met winst. Woordvoerder Eugene van Haaren: “We hebben de indruk dat de daling ten opzichte van verleden jaar met name het gevolg is van de verslechterde economische situatie.”

Het aantal leden van Natuurmonumenten nam licht toe. In totaal kwamen er 1.000 nieuwe leden bij. Daarmee stijgt het ledenaantal van 881.000 tot 882.000. De vereniging staat daarmee op de tweede plaats, gevolgd door Greenpeace en Dierenbecherming.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burger

  Mijn zondag is weer goed begonnen. Ik heb al eerder geschreven dat het tij zich tegen hen begint te keren. Ik hoop dat veel van die dieren en milieclubs maar blijven denken dat het aan de kridietcrisis ligt, zodat ze blijven doorgaan met hun eeuwige gedram. De bal zal dan nog harder aankomen als ze merken dat er in de samenleving geen enkel respect meer is voor deze clubs en hun ledental gedecimeerd zal zijn en hopelijk ook al de subsidie die ze krijgen.

 • no-profile-image

  gert

  ach als je meer dan 100.000 km per jaar rijdt en verre vakantiereizen maakt per vliegtuig kun je schuldgevoelens tov.het milieu gewoon afkopen met het lidmaatschap van greenpeace , wereldnatuurfonds of natuurmonumenten.Dan help je ook weer .dat een groep dikbetaalde directeuren weer een inkomen hebben

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Als het maar slecht in de beurs van de mens gaat, maakt het hun niet uit hoe voedsel geproduceerd wordt, als het maar goedkoop is.
  Wel erg trouwens, want je staat niet voor je principe...
  En nu maar hopen dat die twee tutjes ook de kamer niet meer halen.

 • no-profile-image

  Natuurmens

  Natuurlijk zijn er veel lid van. Zo kunnen ze profiteren van de zogenaamde problemen die ze aan de kaak stellen. Voor elk probleem is een oplossing en dat brengt weer geld op. Het is precies het zelfde als een gat graven en een ander moet het weer dicht maken. Ze lopen wel een keer tegen de lamp, de mensen gaan toch eens nadenken! Hoe komt die creditcrisis? Als je je geld goed besteed en zuinig en netjes leeft, wat is daar verkeerd aan? Mensen blijf is nuchter en loop er niet als een hondje achter aan! Ze roven je portemonee leeg en werken zelf niet. Het motto, werken voor een beter klimaat, wat is een beter klimaat vraag je dan. Is het te warm of te koud? ik geloof dat de mensen zelf niet weten waar ze over praten! Het is er voor of er tegen als het maar anders is!

 • no-profile-image

  dirk

  hertog ook nog lid?hij was zeker in zaandam.

 • no-profile-image

  ()

  Tja, natuur en milieu voorstander zijn, is wel leuk en aardig. Maar het kost ook geld. En als mensen echt moeten kiezen tussen natuur en hun maag ???
  Dan wordt toch voor de gevulde maag gekozen.

 • no-profile-image

  .

  Veel milieuclubs zijn per definitie overal tegen. Ze hebben heel Nederland met hun geprocedeer veranderd in een stroperige massa. Gelukkig raken veel mensen al die onzin en doemdenken zat en daarmee ook hun lidmaatschap. Droom maar lekker verder dat de kridietcrisis de oorzaak is.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Van het Wereld Natuurfonds is het begrijpelijk dat ze leden verliezen. Ze wijzen gentech immers niet af. Staan ze onder invloed van beschermde hoge families in Nederland? Zijn er banden met landen als Argentië en netwerken in dat land op ministerieel niveau en Nederland? Zijn er banden met ministeries van bijv. landbouw en oude netwerkverbanden? Moeten we daarom kost wat kost voor gentech zijn in Nederland/ Ja..als dan het Wereld natuurfonds gentech niet volledig en consequent afwijst, dan zeg je toch gewoon het lidmaatschap van deze clubop?

 • no-profile-image

  qwerty

  Hoe wat waar leden het zijn allemaal dicht getimmerde stichtingen. Alleen maaar betalen en niet bepalen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.