Home

Achtergrond 350 x bekeken 16 reacties

Lager inkomen melkveehouder bij hogere melkprijs

Melkveehouders verdienen dit jaar een behoorlijk lager inkomen dan vorig jaar, ondanks het feit dat ze een hogere melkprijs ontvangen.

Dit meldt het LEI in haar raming van de inkomensresultaten over 2008. Gemiddeld verdienen melkveehouders dit jaar bijna 40.000 euro minder dan vorig jaar en komt het inkomen uit bedrijf uit op goed 58.000 euro. Biologische melkveehouders verdienen dit jaar een bedrijfsinkomen van bijna 44.000 euro, wat ruim 32.000 euro minder is dan het inkomen over 2007.

Het LEI raamt dat gangbare melkveehouders dit jaar gemiddeld een melkprijs ontvangen van 39,45 cent per kilo afgeleverde melk. Dat is bijna 1,5 cent meer dan vorig jaar. Biologische melkveehouders verdienen over 2008 gemiddeld 45,6 cent per kilo, raamt het LEI. Dat is 1,75 cent meer dan vorig jaar.

Dat de melkveehouders – biologische of gangbaar – dit jaar minder verdienen, komt volgens het LEI vooral door de sterk gestegen kosten voor voer, kunstmest en machines en door de lagere opbrengstprijs voor kalveren en de lagere waardering van het gebruiksvee.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ZWOEGER

  ik wou dat ik dit verdiende!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  goede boer

  Je vraagt je af in hoeverre je de cijfers van het LEI serieus moet nemen. Het LEI gaat uit van een boekhoukundig jaar van januari tot januari. Terwijl het boekjaar van een landbouwbedrijf van mei tot mei loopt. En wanneer het LEI in december al de uitkomsten publiceert. Dan heeft het LEI cijfers van twee verschillende boekjaren gebruikt.

 • no-profile-image

  a nonymus

  lei schryft wat lnv dicteert. lei heeft by myn weten nog nooit iets politiek incorrects afgescheiden, net als cbs ook Der Staat. de heren Jan-Peter B en Wouter B hebben nog luttele maanden geleden in koor verkondigd dat de internationale storm, die toen al volledig woedde aan nl voorby zou gaan. prinsjesdag nog geen vuiltje aan de lucht, enfin de rest weten we. kortom, absoluut onbetrouwbaar of even absoluut incompetent, weet niet wat erger is. nu heet het, dat de turbulentie aan de landbouw voorby zal gaan. ook nu zal blyken, dat Der Staat het by het rechte end heeft. er zal dus ruimte genoeg zyn om een onevenredig deel van de onvermydelyke ellende op de landbouw af te wenden. stemvee zal volgende keer toch wel braaf en volgzaam stemmen. nuo waarom niet op de een of andere Hadjememaar? veel onbetrouwbaarder dan dit hoogstaande gezelschap lykt my moeilyk maar beslist niet onmogelyk!! hou myn hart vast!!! 33bodg

 • no-profile-image

  gerard timmerman

  LEI gaat uit van hogere melkprijzen dan dat de boer werkelijk ontvangen hebben, zie voorschotprijzen. anderzijds gelet op het inkomen verdient de boer nog steeds goed, zeer ruim boven jantje modaal

 • no-profile-image

  tonny

  Hier praat je wel over een gezinsinkomen bestaande uit zeker twee arbeidskrachten

 • no-profile-image

  boer

  Ik weet ook wel waarom jij nog vrijgezel bent, wat een domheid. 2008 is bijna voorbij en het gaat om een raming !! Of denk jij dat er de laatste week nog iets spectaculairs gaat gebeuren ? Het LEI zegt niet hoe jij een beter inkomen kan krijgen, daar bij jij toch ondernemer voor ?? Het LEI berekend de financiele situatie, de manier waarop kun je wel ter discussie stellen. Feit is gewoon dat 2008 nog een redelijk jaar voor de melkboeren was en hierin komt in de nabije toeomst nog veel meer flucuatie in als de subsidies wegvallen. Taak voor jou, als ondernemer, hierop in te spelen en de cijfers van het LEI kan je hierbij helpen.

 • no-profile-image

  A. vd Heijden

  Van LTO hoeven we hierin niets te verwachten. Want bijvoorbeeld die zogenaamde ''duurzaamheid'' die ZLTO bepleit om het imago van de sector te verbeteren bij de burger, is alleen een dekmantel voor het doorvoeren van overheidsmaatregelen. Steeds meer blijkt dat LLTB, ZLTO en LTO- Noord de verlengde arm van het ministerie zijn. Ze krijgen betaald voor al hun projecten. Bovendien zijn hun commerciele takken sowieso niet te vereningen met belangenbehartiging!!Een leuk klein voorbeeld die de ''oprechte bedoelingen'' van bijv ZLTO volledig onderuit halen: Vorig jaar opperde dhr T. van Hoof dat de rundveehouderij vanuit Europese wetgeving het medicijngebruik nóg meer moest gaan vastleggen. Toen iemand hem vervolgens vroeg in welke EU-richtlijn dit stond, bleek dat hij het antwoord schuldig moest blijven. Wánt... er bestond helemaal geen EU-wetgeving die dit voorschreef!!! Tja daaruit bleek maar weer met wie ZLTO het goed voor heeft: met iedereen behalve de betalende leden! Nu, een jaar later komt Toon van Hoof toch weer met dezelfde regeltjes, maar nu onder het mom van transparantie!!! Albert Janmaat gaat vervolgens nu de gemoederen sussen door te zeggen dat er meer geld moet naar de boeren ipv naar de handel en winkelketens. Nou , nou, daar zijn we van onder de indruk! Misschien is het goed dat ZLTO zelf wat transparanter wordt en eens laat zien wat ZIJ verdienen! Misschien dat daarvan óók wat terug kan naar de boeren??? PS. Ik ben benieuwd hoe lang dit bericht blijft staan op de site, want de vorige keer was dit bericht binnen een halve dag verwijderd! Hoezo lange arm van LTO, zelfs censuur is hen niet vreemd????

 • no-profile-image

  melkveehouder

  hè hè Cees, dit moet toch opluchten voor een echte ondernemer met, naar ik verwacht, een dijk van een vrouw.
  Cees, je hebt volgens mijn inschatting weinig op met melkveehouders en vrijgezelle collegae. Maar ik had van jou zeker een reactie verwacht bij het item "boeren laten zich uit elkaar spelen in ratrace."

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Cees je leest nog steeds niet goed wat er staat. De door jouw bedoelde item met Yvon gaat over dat ze boeren opnieuw bezoekt. Daar heb ik aan gegeven de ze mij niet heeft bezocht, zonder daar anders mee te bedoelen dan dat ze niet bij mij is geweest en zodoende niet opnieuw kan bezoeken dan dat ze eerst een bezoek moet afleggen. Of ze mij komt opzoeken moet ze zelf maar uitmaken. Als ik getrouwd zou zijn heeft het ook geen zin, volgens mij, om me als vrijgezel voor te stellen. Dat Cees getrouwd is, fijn voor hem, geeft nog niet aan waarom ik nog niet getrouwd ben, dat vond hij dom zonder er op in te gaan. Dat krijg je met sommige getrouwde mannen, ze snappen hun eigen situatie al niet en vinden vrijgezellen te dom om te helpen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Boer Cees laat merken dat hij een medewerker van het lei is, of heel dom. Hoe kan hij het weten waarom ik nog vrijgezel ben? Hij heeft het in ieder geval niet aan mij gevraagd, voor mij ook nog steeds een raadsel. Is Cees zelf wel getrouwd? En Cees, ben je nog wakker? Als het lei aan het berekenen gaat wat het inkomen doet, heeft ze mogelijk ook een extra punt waarop nog verbetering is te halen, een mogelijke trend, vandaar mijn vragen aan het lei.

 • no-profile-image

  boer cees

  Voor de duidelijkheid, ik ben niet tegen melkveehouders of andere collegas, maar ik erger me soms enorm dat veel mensen reageren met zulke domme opmerkingen puur omdat ze het artikel niet gelezen hebben. Of het gemakzucht van diverse personen. En mij maakt het dan niet uit of het een activist is of een boer. En vrijgezel uit nijkerk, ik weet dat je vrijgezel bent, dat schrijf jezelf en in een andere item vraag je yvon om langs te komen !! En dan vraag jij mij ook nog hoe ik dat weet ?????

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Het lei heeft vast een voorspellende inzicht, ze kunnen al feiten aanleveren over 2008, terwijl 2008 nog niet om is. Laat het lei dan ook maar zeggen wat ik moet doen voor een hogere melkprijs, ze kunnen vast ook wel aangeven hoe ik een lager inkomen voorkom. Zal vast wel niet gebeuren omdat ze daar geen een gereed liggende rapport, waarvoor ze veel geld vangen, hebben.

 • no-profile-image

  a nonymus

  al myn gehele boerenleven (ben goed 55+) heb ik een jan-jan boekhouding. evenals myn ouders. denk dat ik een echo uit een ver verleden heb gehoord. dyaeb3

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Tjonge tjonge dacht dat het ging over het inkomen van de melkveehouderij maar lees alleen maar geleuter over het wel of niet getrouwd zijn Ga toch krassen

 • no-profile-image

  goede boer

  Al myn hele boerenleven leven (60) heb ik een mei- mei boekhouding.evenals mijn ouders. Denk dat er in nederland ook op dit gebied met twee maten wordt gemeten.

 • no-profile-image

  gert

  daarom grijpt de NMA in bij de fusie van FRIESLAND-CAMPINA,ze zijn bang dat het beter gaat,stelje voor dat het goed gaat met de boer

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.