Home

Achtergrond 277 x bekeken 3 reacties

LTO: geen ruimte voor extra eisen aan megabedrijven

De LTO vakgroep Varkenshouderij vindt dat er geen ruimte is voor extra welzijnseisen bij de maatlat duurzame varkenshouderij (MDV).

Het landbouwministerie overweegt om strengere welzijnseisen op te leggen aan megabedrijven. LTO is echter tegen een onderscheid tussen grote en kleine stallen en stelt dat er bovendien geen ruimte is voor extra eisen. "Met de huidige invulling ligt de lat al hoog. Slechts een beperkt aantal bedrijven kan nu de normen halen."

Bedrijven die aan de MDV meedoen nemen bovenwettelijke maatregelen, wat extra geld kost. Extra eisen betekent volgens LTO dat meer bedrijven af zullen haken, zeker omdat het volgens de organisatie onduidelijk is of de financiële ondersteuning van MIA en Vamil de kosten goedmaken. "Fiscale maatregelen zijn pas interessant als er winst gemaakt wordt en daar heeft de sector de laatste jaren niet in uitgeblonken." LTO vindt de maatlat een belangrijk instrument dat wel duidelijk financiële ondersteuning moet bieden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans de kort

  Hoe meer van dergelijke bedrijven afhaken hoe beter. Nederland is te klein voor de hoeveelheid dieren die hier - op een meestal beestachtige wijze - worden gehouden. In ons land is hooguit plaats voor grondgebonden veehouderij. Lang leve de ecologische boer die zijn dieren op een dierwaardige wijze laat opgroeien.

 • no-profile-image

  knor knor in megastal

  De voorgaande spreker heeft blijkbaar kennis van de secter!? Dus niet!! Meneer Hans, heeft u zich wel eens verdiept in de Maatlat Duurzame Veehouderij en de strenge milieu en welzijnswetgeving in Nederland (in vergelijking met het buitenland)? Vernieuwing en schaalvergroting biedt bij uitstek de mogelijkheid om een versnelling te krijgen in verdere verbetering van de huisvesting van dieren. Hier stuurt de huidige maatlat al sterk op, dus laten we niet doordraven.
  Laten we zuinig zijn op een sector in Nederland waar zeker niet alles perfect is, maar waar de dieren het zoveel beter hebben als in het buitenland, waar regels op een veel lager niveau liggen of niet of nauwelijks gehandhaafd worden. Laten we niet de fout maken, die ook in de peldierenhouderij gemaakt dreigt te worden. De sector hier het land uit jagen en diezelfde dieren worden vervolgens in het buitenland op een beroerdere manier gehouden.
  Ik zou willen kiezen voor het in goed overleg gefaseerd opkrikken van de wijze waarop dieren gehouden worden en dit uitstralen naar de consument en buitenland. Dan kan de AH van Nederland niet om het Nederlandse kwaliteitsproduct heen en bedenkt zich nog wel een keer om bijvoorbeeld Iers vlees (Hoe heette dat Ierse Rundvlees van AH ook al weer?) in de schappen te leggen, om alleen de eigen marge te spekken.
  Als jij je huiswerk gedaan hebt, kom dan maar eens terug en dan hebben we het er nog over......

 • no-profile-image

  hans de Kort

  Hoe meer van dergelijke bedrijven afhaken hoe beter. Nederland is te klein voor de hoeveelheid dieren die hier - op een meestal beestachtige wijze - worden gehouden. In ons land is hooguit plaats voor grondgebonden veehouderij. Lang leve de ecologische boer die zijn dieren op een dierwaardige wijze laat opgroeien.
  Hans de Kort

Of registreer je om te kunnen reageren.