Home

Achtergrond 209 x bekeken 1 reactie

LTO en PT ageren tegen tarieven gastransport

LTO Noord Glaskracht en Productschap Tuinbouw (PT) maken bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bezwaar tegen de vaststelling van nieuwe tarieven voor regionaal gastransport.

De Nederlande Mededingingsautoriteit, NMa, heeft besloten de nieuwe tarieven per 1 januari 2009 in te laten gaan. LTO en PT gaan in beroep bij het CBB omdat de nieuwe tarieven voor regionaal gastransport volgens tot hoge kosten leiden. Vanaf volgend jaar wordt transport de grootste kostenpost voor de tuinder, stelt LTO. Dan wordt een tuinder niet meer afgerekend op basis van contractcapaciteit, maar op grond van de technische aansluitcapaciteit. Volgens berekeningen van LTO stijgen gaskosten voor het verbruik boven 170.000 kuub gas per jaar gemiddeld met 30 procent. Bedrijven onder 170.000 kuub gas gaan dan zelf twee keer zoveel betalen.

De maatregel kost de sector miljoenen, rekent Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht voor. Hij vindt het totaal onacceptabel en pleit er bij het CBB voor de oude berekeningsmethode te handhaven. "En zolang het CBB daar nog geen uitspraak over heeft gedaan, vind ik dat de invoering van de tarieven per 1 januari opgeschort moeten worden."

Ongeacht de uitkomst van het beroep adviseert LTO haar leden om actie te ondernemen als de capaciteit van de gasaansluiting groter is dan nodig. In dat geval kan het voor een tuinder lonen de capaciteit van de gasmeter te verlagen. Volgens LTO kan dat duizenden euro’s besparen.

De invoering van de nieuwe tarieven zijn het gevolg van wijzigingen in de Gaswet. Belangrijkste wijziging is de nieuwe grens tussen groot- en kleinverbruik. De nieuwe grens is wordt niet langer vastgesteld op basis van verbruik - 170.000 kuub per jaar - maar op basis van de capaciteit van de gasmeter. Die grens ligt in de nieuwe wet op 40 kuub gas per uur. Voor een aantal tuinders houdt dat in dat zij niet langer kleinverbruiker, maar grootverbruiker worden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    arrogantie van de macht

Of registreer je om te kunnen reageren.