Home

Achtergrond 1 reactie

LNV overlegt met Duitsland over klopnummers varkens

Het ministerie van landbouw gaat met Duitsland overleg plegen over de verplichte klopnummers voor de export van Nederlandse varkens naar het land.

Vleesvarkens, die de boerderij in Nederland verlaten voor de slacht, moeten een blik met een nummer in hun oren krijgen. In Duitsland is een klopnummer, dat de transporteur met een slaghamer aanbrengt, verplicht voor vleesvarkens. Nederlandse vleesvarkens, die naar Duitsland gaan, moeten dus eerst een blik in Nederland krijgen en vervolgens in Duitsland nog een klopnummer. "Dat zijn twee ingrepen, terwijl één ingreep misschien volstaat", meldde voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee vandaag op vergadering van de adviescommissie varkens van het Productschap Vee en Vlees.

Hij denkt dat het aanbrengen van een klopnummer op een varken misschien wel diervriendelijker is dan het blikken van de dieren. "De transporteur moet de blikken steeds dieper in het oor aanbrengen om ze niet te verliezen", stelt hij. Zo blijken nieuwe varkensslachterijen, die met stoomtunnels werken, veel meer oorblikken van varkens te verliezen dan collega's, die broeibakken gebruiken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    BONT TEGEN HET BLIKKEN

    WORD TIJD DAT DIE ONZIN BLIKKEN WORDEN AFGESCHAFT .SLH IS DIER VRIENDELIJKER GAAT SNELLER .ZITTEN DE VARKENS OOK NIET ZOO LANG OP DE KLEP IN DE KOU KUNNEN ZE DIREKT DE AUTO IN .VARKEN KRIJGT ALLEEN MAAR STRES ALS JE ZE AAN DE OOREN ZIT.HET IS GEWOON DE GROOTSTE ONZIN DAT WIJ IN NL DE SLH NIET MOOGEN GEBRUIKEN EN IN DUITSLAND MOET HET .DAT IS 1 EU WAT IS HET VERSCHIL HIER BIJ DE BOER OP DE KLEP HAMEREN OF IN DUITSLAND MET HET LOSSEN .ZE MOESTEN ZELF MAAR EENS IN WEER EN WIND VARKENS MOETEN BLIKKEN TERWIJL HET ZOOVEEL MAKKELIJKER KAN MAAR JA DAT IS 1 EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.