Home

Achtergrond

LEI: lager bedrijfsinkomen uit zetmeelaardappelen

Akkerbouwbedrijven met zetmeelaardappelen realiseren dit jaar een bedrijfsinkomen van 45.500 euro.

De rentabiliteit (verhouding opbrengsten/kosten) komt volgens het landbouw economisch instituut LEI op 92 procent, waarbij het LEI ook kosten rekent voor de eigen arbeid en berekende rente. Over 2007 haalde het zetmeelaardappelbedrijf gemiddeld een bedrijfsinkomen van 80.000 euro, goed voor een rentabiliteit van 97 procent. In de periode 2001 tot 2007 lag de rentabiliteit tussen 80 en 88 procent.

Het LEI rekent dit jaar met vrijwel gelijke prijzen voor zetmeelaardappelen. De uiteindelijke prijs voor de oogst van 2008 wordt pas volgend jaar duidelijk. De productie van zetmeelaardappelen ligt dit jaar onder die van 2007. Het onderwatergewicht van ongeveer 475 gram is ook lager dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.