Home

Achtergrond 3 reacties

LEI: gevolgen kredietcrisis voor agrosector vallen mee

De gevolgen van de kredietcrisis voor de land- en tuinbouw lijken tot nu toe mee te vallen.

Wel zijn er verschillen per deelsector; grondgebonden sectoren hebben een grotere solvabiliteit en zijn daardoor minder kwetsbaar. Dat concludeert het Wageningse onderzoeksinstituut LEI, in een notitie in opdracht van het ministerie van LNV. Het LEI verwacht niet dat veel agrarische bedrijven failliet gaan door de crisis.

Verschillende factoren spelen volgens het LEI een rol. Zo kan sprake zijn van dalende opbrengstprijzen; wegvallende exportmarkten; betalingsproblemen bij importerende landen; oplopende rentetarieven; en een eventuele daling van de prijs van landbouwgrond.

Het LEI stelt een daling van de vraag vast, vooral voor luxe producten als bloemen. Maar de productieomvang blijft op de korte termijn grotendeels op peil. Door de vraagdaling komen de prijzen verder onder druk te staan, met name bij zuivel, varkensvlees en granen.

De eisen voor kredietverlening zijn weliswaar aangescherpt, maar financiering is nog geen groot probleem. Het LEI voorziet evenmin een daling van de grondprijs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  lei slaat er meest naast met hun analyses

  Ze zouden best es meer luisteren naar de mensen in 't vak = de boeren dus

 • no-profile-image

  Grunn

  Hebben ze zeker nog niet met Tuinders gepraat Jan uit Zeeland , Moeten ze wel snel zijn anders is er geen een over!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een haast van LNV om door Wageningen te laten vaststellen dat de gevolgen voor de agrarische sector meevallen. En dit aan de vooravond van fors dalende prijzen.
  Hier hadden ze laatst zelfs het 8 uur journaal voor ingehuurd.
  Jammer dat ze niet erbij vertellen dat een hoge solvabiliteit in de agrarische sector noodzakelijk is vanwege het structureel lage rendement. Nee, ze zijn zeer selectief in hun berichtgeving; door de hoge solvabiliteit komen bedrijven niet vlug in de problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.