Home

Achtergrond

LEI: gevolgen kredietcrisis voor agrosector vallen mee

De gevolgen van de kredietcrisis voor de land- en tuinbouw lijken tot nu toe mee te vallen.

Wel zijn er verschillen per deelsector; grondgebonden sectoren hebben een grotere solvabiliteit en zijn daardoor minder kwetsbaar.Dat concludeert het onderzoeksinstituut LEI in een notitie in opdracht van het ministerie van LNV. Het instituut verwacht niet dat veel agrarische bedrijven failliet gaan door de crisis.Verschillende factoren spelen volgens het LEI een rol. Zo kan sprake zijn van dalende opbrengstprijzen; wegvallende exportmarkten; betalingsproblemen bij importerende landen; oplopende rentetarieven; en een eventuele daling van de prijs van landbouwgrond.Het LEI stelt een daling van de vraag vast, vooral voor luxe producten als bloemen. Maar de productieomvang blijft op de korte termijn grotendeels op peil. De eisen voor kredietverlening zijn weliswaar aangescherpt, maar financiering is nog geen groot probleem. Het LEI voorziet geen daling van de grondprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.