Home

Achtergrond 200 x bekeken

LEI: 'Gevolgen kredietcrisis voor sierteelt nog beperkt'

De sierteelt gaat nog niet gebukt onder de kredietcrisis. Dat meldt het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

De wetenschappers hebben dit uitgezocht in opdracht van het ministerie van landbouw. De agrarische sector is minder gevoelig voor de gevolgen van een kredietcrisis in vergelijking met de producenten van 'luxe' goederen, stelt het LEI vast.

Maar er zijn binnen de agrarische sector ook delen die mogelijk wel direct te maken krijgen met een vermindering van de vraag, bijvoorbeeld bij de bloemen. Tot op dit moment lijken de effecten nog mee te vallen. Ze staan in de sierteelt in elk geval nog in de schaduw van de gevolgen van de stijgende energiekosten, denkt het instituut.

Op de langere termijn houdt het LEI echter rekening met blijvende effecten van de crisis. Tuinders zouden investeringen kunnen gaan uitstellen. In de glastuinbouw kan dat volgens het LEI desastreus uitpakken. 'De combinatie van enkele slechte jaren met deze crisis kan ongetwijfeld tot klappen leiden. Ook bij toeleveranciers, zoals kassenbouwers'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.