Home

Achtergrond 312 x bekeken

LEI: 2008 matig jaar voor land- en tuinbouw

Het jaar 2008 gaat de boeken in als een zeer matig jaar voor de land- en tuinbouw.

De sector deed het over bijna de hele linie slechter dan in 2007, vooral door hogere kosten (voer, arbeid, energie) maar ook door lagere opbrengstprijzen.

Dat concludeert LEI Wageningen UR in zijn jaarlijkse rapportage over de verdiende inkomens in de agrarische sector. De cijfers werden vanochtend gepresenteerd.

De varkenshouderij was de enige sector, die de negatieve trend wat doorbrak, maar daar waren de inkomens vorig jaar zo dramatisch, dat het haast alleen maar beter kon gaan. Nog altijd wordt in de varkenshouderij gemiddeld weinig verdiend.

Redelijk ging het in de vleeskalverhouderij en de fruitteelt, met gemiddeld genomen iets hogere inkomens dan in 2007. De melkveehouderij werd geconfronteerd met dalende prijzen, maar deed het alles bij elkaar nog heel behoorlijk.

Ronduit slecht was het jaar 2008 voor de glastuinbouw. Volgens het LEI was 2008 het slechtste jaar sinds 2000. Ook in de akkerbouw, de vollegrondsgroente en de pluimveehouderij werden slechte resultaten geboekt.

De LEI-onderzoekers waagden zich nauwelijks aan voorspellingen voor komend jaar. De gevolgen van de kredietcrisis (die tot nu toe meevallen) en toenemende prijsschommelingen (door kleinere voorraden) maken het doen van voorspellingen lastig. "Het enige wat zeker is, is dat de onzekerheden toenemen", aldus LEI-directeur Ruud Huirne.

Meer over het LEI-rapport:

Varkenshouders teerden in 2008 weer in op vermogen
Lager inkomen melkveehouder bij hogere melkprijs
LEI: bedrijfsinkomen akkerbouwer ruim gehalveerd
Inkomens voedingstuinbouw in 2008 fors verslechterd
Iets hoger inkomen kalverhouders in 2008
Slecht jaar voor pluimveehouders
LEI: er moet ten slotte gegeten worden

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.