Home

Achtergrond 175 x bekeken

Kosten sanering nertsenhouderij onduidelijk

Het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) van de Tweede Kamer vindt dat een rapport van onderzoeksinstituut LEI over de sanering van de nertsenhouderij veel vragen oproept.

Het BOR denkt dat de commissie LNV van de Tweede Kamer er goed aan doet het LEI te vragen ”onduidelijkheden weg te nemen”.

SP en PvdA hebben een initiatiefwet ingediend om de nertsenhouderij in ons land te verbieden. Zij vinden het niet ethisch om dieren te houden louter om hun pels. De Tweede Kamer vroeg het LEI te berekenen wat het zou kosten als tien tot vijftien jaar de tijd wordt genomen om de sector te saneren. Volgens het LEI kost sanering in tien jaar tijd 536 miljoen euro en in vijftien jaar 509 miljoen euro aan inkomensschade, vermogensschade en sloopkosten.

Het BOR plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de gegevens die het LEI heeft gebruikt bij de berekingen. Het gaat daarbij onder meer om informatie die gebaseerd is op een enquête onder de nertsenhouders en om informatie van de Federatie van Edelpelsdierenhouders en van de PVE (Productschappen voor vee, vlees en eieren).

Gebruikte informatie van het CBS had een ”voorlopige status”. Ook vindt het onderzoeksbureau van de Kamer dat ”diverse uitgangspunten” voor de wijze van berekenen niet worden onderbouwd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.