Home

Achtergrond

Koelkasten supermarkt hoeven toch niet afgedekt

Amsterdamse stadsdeelbesturen en de milieudiensten West-Holland en IJmond mochten dertien supermarkten in 2006 en 2007 niet verplichten hun verticale koelmeubelen overdag af te dekken.

Dat oordeelde de Raad van State (RvS) vandaag. Volgens de Raad duurt het 6,5 jaar voordat de supermarkten de investeringen in de afgesloten koelkasten hebben terugverdiend. Dat is langer dan de maximale wettelijke termijn van vijf jaar. Onder de 'verticale koelmeubelen' vallen bijvoorbeeld de koelvakken voor melk en groenten.

In september vorig jaar oordeelde de RvS nog, op basis van de toen beschikbare informatie, dat de overheid supermarkten in dezelfde regio wel mocht verplichten de koelkasten af te dekken. Het ging toen echter om andere winkels.

De overheden wilden de supermarkten verplichten de koel- en vriesmeubelen overdag af te dekken, omdat dat tot aanzienlijke energiebesparingen zou leiden. Volgens de RvS mogen winkels nog wel verplicht worden de koelmeubelen 's nachts te bedekken. Ook mogen supermarkten worden verplicht hun vriezers dag en nacht af te dekken. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.