Home

Achtergrond 215 x bekeken

Klink kijkt naar levering goedkope medicijnen

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bekijkt of apothekers eraan gehouden kunnen worden ook goedkope geneesmiddelen te leveren.

Dat antwoordde hij donderdag op vragen vanuit de Tweede Kamer over patiënten die deze medicijnen nu soms niet kunnen krijgen bij hun apotheek.

Sommige verzekeraars vergoeden van een aantal geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof alleen nog de goedkoopste variant. De apothekers kost dit veel geld. Daarom gaan de goedkope versies bij sommige apotheken niet over de toonbank.

Klink zei naar dit probleem te willen kijken, maar tekende er ook bij aan dat het juridisch moeilijk ligt om apothekers te verplichten alle geneesmiddelen te leveren.

De minister kondigde verder aan volgend voorjaar nog eens te willen kijken naar de tarieven van de apothekers. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vorige week een nieuw tarief vast dat volgens de apothekers te laag, maar volgens de zorgverzekeraars te hoog is.

Met het tarief voor volgend jaar houden de apothekers een veiligheidsmarge van 110.000 euro over boven het standaardinkomen, heeft de NZa becijferd. PvdA'er Eelke van der Veen stelde dat dit vangnet elke Nederlander 5 euro premie kost. Klink toonde begrip voor de bezwaren van de PvdA'er. Hij wil over een paar maanden bekijken of de apothekers toch niet te ruim in hun vel blijven zitten.

Dat er met het terugdringen van de kosten van geneesmiddelen hier en daar een apotheek het loodje moet leggen, noemde Klink een ondernemersrisico. De laatste jaren zijn er door de ruime markt wel tweehonderd apotheken bij gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.