Home

Achtergrond

Kans op zeer dichte mist en smog

Het weerinstituut KNMI verwacht tijdens de jaarwisseling op grote schaal zeer dichte mist, waarbij het zicht plaatselijk minder dan tien meter zal zijn. Verder is er kans op ijzel in het noorden van het land.

Ook kan er in vooral stedelijke gebieden smog ontstaan, zo voegt het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) er aan toe.

De kruitdampen door het afsteken van grote hoeveelheden vuurwerk blijven onder de laag hangende bewolking hangen, waardoor er boven de grond een dikke smogdeken van fijnstof en mist kan komen. Vooral in en rond de steden kunnen de fijnstofconcentraties, samen met andere vormen van luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten. Mensen met longaandoeningen of hart- en vaatziekten lopen het meeste risico op astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten, aldus het RIVM.

In Nederland is sprake van ernstige smog als de daggemiddelde concentratie fijn stof hoger is dan 200 microgram per kubieke
meter. Bij 50 microgram of hoger is er matige smog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.