Home

Achtergrond 193 x bekeken 1 reactie

Kamer tegen korting zorgpolis orgaandonor

Korting op de ziektekostenpremie voor orgaandonoren valt in slechte aarde binnen de Tweede Kamer. CDA, SP en VVD voelen niet voor zo'n financieel lokkertje.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt het te prijzen dat zorgverzekeraars zich druk maken om orgaandonatie, maar keert zich tegen een premiekorting. "Het zou niet om een financiële prikkel moeten gaan, maar om bezorgdheid om de medemens.'' Hij vraagt zich af hoeveel animo er zal zijn voor de actie van Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea.

De korting voor orgaandonoren zou geregeld moeten worden via een collectief waar verzekerden zich bij aansluiten. Volgens Ormel krijgen veel verzekerden nu al een collectieve korting, bijvoorbeeld via hun werkgever. Het aanbod van de vier zorgverzekeraars zou daarom alleen aantrekkelijk zijn voor verzekerden die nog niet in een collectief zitten.

SP'er Henk van Gerven wil niet dat de portemonnee mee gaat spelen bij de keuze om orgaandonor te worden. Hij blijft pleiten voor een systeem waarbij iedereen die geen bezwaar maakt donor is.

Edith Schippers (VVD) wijst erop dat de korting niet strookt met het uitgangspunt van het zorgverzekeringstelsel dat iedereen voor het basispakket dezelfde premie betaalt. Ze wil minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer over de kwestie aan de tand voelen.

PvdA'er Chantal Gill'ard staat wel positief tegenover een korting. "Het zal niet het hele probleem oplossen, maar wel een bijdrage leveren aan het wegwerken van de wachtlijsten.'' In haar ogen riekt het niet naar orgaanhandel, omdat het dan over organen van levende donoren gaat. Zij wil dit onderwerp binnenkort opnieuw aan de orde stellen in de Tweede Kamer.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    Allen het invullen van het donorformulier levert een korting van 120 Euro.Mij lijkt de premie structureel 120 Euro te hoog te zijn als het insturen van het formulier deze koting opleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.