Home

Achtergrond 1 reactie

Kamer debatteert over runderfokkerij

Ontwikkelingen in de runderfokkerij geven de Tweede Kamer aanleiding om daarover begin volgend jaar een debat te houden met minister Verburg.

Initiatiefnemer is CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. Aanleiding is de beantwoording van minister Verburg van Ormels vragen over gesekst sperma bij Belgisch witblauwe runderen. Daarin schrijft zij onder andere dat ontwikkelingen in de fokkerij zich lenen voor een brede afweging waarbij ethische aspecten worden betrokken.

"De minister legt de bal klaar die ik graag wil inkoppen", verklaart Ormel, die de ethische aspecten van fokkerij aan de orde wil stellen. "Ik stel vast dat het seksen van sperma nu gebeurt zonder dat we het daarover in de politiek gehad hebben".

Ormel wil het seksen van sperma niet terug draaien, maar hij verwacht dat er meer ontwikkelingen in de rundveefokkerij aankomen die vragen om een ethisch oordeel van de politiek.

"Misschien kunnen ze in Amerika met genetische manipulatie een stier fokken die hoornloze kalveren geeft. Moet je het gebruik van zijn sperma in Nederland verbieden of toch toelaten omdat je het dierenleed van onthoornen bespaart? Dat is een groot dilemma. Ik wil niet dat de overheid zich intensief met de veefokkerij moet bemoeien, maar misschien moet die wel bepaalde grenzen stellen".

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Is de heer Ormel er nog niet van op de hoogte dat in de rundveehouderij al een deel stieren zijn die ook hoornloos fokken? Die zijn er toch al wel meer dan 10 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.