Home

Achtergrond 15 reacties

Kalversector verbaasd over beslissing supers

Henny Swinkels van de VanDrie Group vindt het onbegrijpelijk dat C1000 en Dirk van den Broek hebben aangekondigd te stoppen met de verkoop van blank kalfsvlees.

”Ik weet niet welke belangen ze hier in hebben, maar in het kader van eerlijk zakendoen en het overlegmodel kan ik dit niet begrijpen”, aldus Swinkels.

Swinkels verwijst naar het overleg van de sector met supermarktorganisatie CBL en de Dierenbescherming. Het CBL maakte eerder bekend de resultaten van de welzijnsmonitor van de sector te willen volgen. Als hieruit blijkt dat het ijzergehalte van blanke kalveren te laag is zouden de supermarkten dit uit de schappen halen. ”We hebben hier enorm op aangedrongen omdat we een groot voorstander zijn van een verdere wetenschappelijke onderbouwing van een welzijnsnorm. Nu roept iemand wat en gaan ze er zonder onderbouwing achteraan.”

Swinkels zegt bovendien dat Nederlandse kalveren geen bloedarmoede hebben en ruim boven wettelijke eisen zitten. C1000-moederbedrijf Schuitema erkent de discussie over de normen en wil dit juist voorkomen. ”Het lastige van de welzijnsnormen is dat ze discutanel zijn. Wij willen hier gewoon pro-actief in handelen.”

Marc Jansen, CBL-directeur consument en kwaliteit, zegt dat het CBL af wil van de discussie over bloedarmoede. ”Deze supermarkten nemen een voorschot op deze doelstelling. Zij willen toe naar meer rosé-vlees.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dhr Swinkels heeft het over eerlijk zaken doen, de handel in nuchteren kalveren zoals afgelopen najaar die valt daar zeker niet onder???

 • no-profile-image

  boer

  Beste Lizette. Je moet begrijpen dat verdoofd castreren niets te maken heeft met het welzijn van het big. Het heeft te maken met marktbescherming en schadebeperking door het tevredenstellen van de psyche van mensen zoals jij. Het big en de boer zijn de verliezers. Nu is er het zelfde gevaar in de kalversector als beslissingen gemaakt worden die gebaseerd zijn op emotie en niet op feiten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Lizette leeft ook nog.
  Zo zie je maar, hoe bang men is voor deze terroristen groepen.
  Liever verkomen,dan keihard zeggen, dat we wel aan de welzijn eisen voldoen.
  Laat er maar eens goed honger komen over de wereld en dan maar weer eens zien hoe mensen reageren.

 • no-profile-image

  Patrick

  Met een vooruitziende blik hoef je niet echt verbaasd te zijn. Of je nu voor of tegen bent, dit zat er wel aan te komen als je kijkt naar momentum.
  Waar waren de belangen organisaties van de sector die je niet als vooruitziende onafhankelijke denktank hebben voorbereid.
  Dit is nu ecact een voorbeeld van waar gaat men zich op afreageren. Wakker Dier als stem van veel mensen in maatschappij wat groeiende is of van ontkennende eigen belangen organisaties die dit niet aan zagen komen. Een kind kan de was doen lijkt me. Wordt nu niet gelijk boos, maar gebruik dit vb van de beslissing van supers nu als een nieuwe insteek van denken, naar een margevolle sector van boeren, met minder schijnbelangen behartigers en in harmonie met vraag en aanbod.
  Momentum en vooruitzien ipv hangen in oude systemen en hopen en vertrouwen op niet vooruitziende leiders is mijn persoonlijke mening.

 • no-profile-image

  boer

  Neen Patrick, het is altijd naog het CBL die bepaalt wat er gegeten wordt in NL. De meeste consumenten intreseert zich niets hoe wat is gemaakt en willen er ook niet mee vermoeid worden. Maar bij alle keuzes die CBL/Marc Jansen maakt wordt er vermeld "omdat de consument het wil". Helaas luisteren ze naar vage organisaties omdat dat hun imago schaad en dat daarbij de boeren maar aan de schandpaal geknupt worden nemen ze maar voor lief. tevens zijn ze harstikke bang dat zulke organisaties een nachtelijk bezoekje komen brengen. Moderne terrorisme......

 • no-profile-image

  boer

  Inderdaad Patrick, elke bedreiging vormt een kans. Maar keer op keer blijkt CBL/Marc Jansen niet betrouwbaar te zijn. Kijk maar eens naar het castratie verhaal. Wel schreeuwen dat de supers verdoofd vlees gaat aanbieden en er ook voor wil betalen. Maar als er een handtekening gezet dient te worden zijn ze terughoudend. En wat blijkt nu, de boeren moesten alle onderzoekskosten betalen en ook de jaarlijkse kosten ook en het CBL zou de apparatuur betalen. En nu moeten ze gaan betalen en wat denkt je.......????????? Zelfde voorbeelden zijn een apart varkensvlees segment, bniologisch varkessvlees en kalfsvlees destijds van peters farm. Eerst de boeren laten investeren en als het toch te duur worden laten ze ze gewoon barsten. Marc Jansen is gewoon onbetrouwbaar !!!!!!!!

 • no-profile-image

  poeder

  Laten de zuivelboeren Dirk snel boycotten! Geen leveranties, toegangen blokkeren.
  In Frankrijk was er al een woedende meute naar toegegaan...in NL laten de boeren zich slachten...

 • no-profile-image

  Gunner

  Continue wordt de naam verkeerd weergegeven, het is LEUGEN DIER en niet W Dier.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Volgens Lizette moet de kalfsvleessector de zaak pro-actief aanpakken. Als er een sector pro-actief bezig is, is dit de vleeskalversector. Dit geldt ook voor de diverse soorten vlees. Wij bieden de consument de keus tussen een uitstekend stukje blank kalfsvlees en de goedkopere rosevariant. De door Wakker Dier beïnvloede consument hoeft dus niet mokkend met een leeg bord aan het kerstdis plaats te nemen, maar kan zich te goed doen aan een goed stuk rosévlees.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Cees tuurlijk heeft de CBL veel macht, maar niet onbeperkt.
  De consument zal veel belangrijker worden ook, zie in het verleden maar eens die AH boycot omdat die topman welke erg veel verdiende. Dan kon alles wel. Elke schakel in de keten van producent tot consument is belangrijk en elke schakel zou moeten inzien dat de ander ook belankrijk is in de hele keten en dus elke schakel Enorm belangrijk is en respect verdient. Wisselwerking moet aanwezig zijn. Als de producent echt voor volledige transparantie gaat samen met de consument, dan liggen de troefen bij beide, en ook enorm veel meer kansen, maar ook een langdurig verbond, want samen bepaal je de volume, hoe het geproduceerd wordt en een goede marge. Ook alle tussenschakels zullen een respectvolle plaats hebben maar wel in dienst van de transparante keten. Nu is de situtaie dat de producent veelal bediend wordt door corrupte belangenorganistaies, die totaal geen belang hebben bij transparantie, want dan is hun geld en spel weg. Politiek is kloon van machtige lobbyisten en families.
  Speculanten in tussen schakles zijn uit op eigenbelang en hup er is een crisis.
  Familie bedrijven gaan naar de kloten, omdat de ongelovelijke hypnoze is, meer en meer produceren tegen een zo lage mogelijk prijs.
  De boer zal altijd een minimale marge halen maar volledig afhankelijk zijn van toeleveranciers, corruptie organistaies die je belangen nu al behartigen en blinde politiek. Kijk maar naar PVV Jos Ramekers, niets gedaan ,alleen maar volgzaam geknikt, zelf ontslag genomen en krijgt 450 000 euro mee uit eigen kas.
  Als ik een eigen club heb met kennissen die samen een doel hebben en een klein groepje mensen gapt uit de kas in afspraak met enkelen dan zijn het gewoon verraders, zo simpel is het. Het maakt niet uit of deze mensen nu zijn aan de linke of rechte kant, van milieu clubs of van boerenorganisties of politiek.
  Ieder organisatie met zelf reflectie zou deze mensen er uitgooien en weghonen, het zijn veraders zo simpel is het.
  Een boer heeft het goud als producent in de handen, hetzelfde is, als ik land heb in Afrika en het ligt vol met diamanten. Op de markt levert het een fotuin op, maar ik geeft het weg een een schijn belangen behartiger die mooie woorden heeft en je schijn tevreden maakt, maar wel met de buit gaat lopen, en ik krijg een kleine marge.

 • no-profile-image

  ()

  Supermarkten willen zoveel mogelijk winst maken. Waar het product vandaan komt maakt niet uit, als het maar goedkoop is. Dure verpakking er rond, en winst maken. Supers zouden ook meebetalen aan verdooft castreren van biggen, dat hebben ze NIET gedaan.
  Ze zullen wel proberen het uit een goedkoper land te halen, waar verdoofd castreren geen item is. Zo goedkoop mogelijk dus. Geld verdienen, de rest is niet relevant!!! Als ze het te duur vinden (door de regels in dit land), dan halen ze het wel ergens anders vandaan, en verzinnen een slogan, dat het in het buitenland veel lekkerder is !! Maar niet gecertificeerd dus. Ze zouden je het liefst stront laten eten, en verpakken in doosjes van 100 gram. Veel winst op een goedkoop product.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Cees, de CBL zou je dan ook niet meer extra vetrouwen moeten geven, als ze dat niet verdient hebben, zeker als het verleden teveel afspraken niet zijn nagekomen. De supers willen omzet en daar kijken ze verschillend tegen aan. Draagvlak wordt steeds belangrijker en internet zorgt dat informatie snel de wereld rond is. Vroeger was de denk richting anders. Een bedrijf produceerd en zorgt dat het in de winkel komt en verkocht wordt, en de consument koopte meer onbewust want de informatie die men kreeg is van reclame of van anderen.
  Nu is het meer en meer dat de consument bepaald van wat deze wil of niet wil en bedrijven zullen daar meer gevoeliger voor worden, en dus zullen ze gaan inzetten op draagvlak, en zo zal een producent het in de landbouw ook gaan.
  Het blanke kalfvlees ook, in het Europees Partlement was er al over gesproken. Met meer informatie en internet wordt het draagvlak daarvoor steeds minder. Ook al zou VION de duurst betaalde wetenschappers inhuren voor test resultaten dat het wel ok is etc, dan nog lukt het niet meer. de macht veranderd namelijk van bedrijfsleven naar consumenten. Bestaande process moet je in dat licht zien. En als ik kijk naar het blanke kalfvlees proces dan is dat een proces geworden van vele jaren produceren, maar ooit moet er iemand geweest zijn die bedacht heeft dat wit kalfvlees een mogelijkheid was en daar van uit een heel proces opgestart en nu big bussiness is geworden. Als je er in zit is het minder natuurlijk als ze besluiten te stoppen,
  Maar de basis gedachte van als men kalsvlees wil eten dat ook gewoon rose kan.
  De witte variant is te veel gezocht naar grensen, en wat als groepen geel kalfvlees mooier vinden, wat dan, kan ook tijdelijk een hype worden, maar de lange termijn zal duidelijk nee zeggen.

 • no-profile-image

  Lizette

  Wetenschappelijk is de bloedarmoede al lang aangetoond. Lees het rapport van de EFSA. Dat van Drie, pve en consorten slechts wakker dier weerwoord bieden door feiten te gaan ontkennen, geeft aan hoe ontstellend zwak ze zijn. Een groep actievoerders van Wakker Dier wordt ondertussen (terecht) veel serieuzer genomen door de pers dan de hele (miljarden)veesector bij elkaar. Omdat keer op keer blijkt dat de sector glashard liegt. Bij de onverdoofde biggencastratie was de eerste reactie: daar voelen ze amper iets van. Nu ontkennen ze glashard bloedarmoede. Laat ze gewoon ook eens pro-actief de zaak oppakken en diervriendelijker kalfsvlees produceren voor supermarkten en consumenten die dat willen in plaats van mokkend aan de kantlijn staan. Je zou als boer maar je belangen door deze sufferds laten behartigen.

 • no-profile-image

  farmer

  @ Jeroen Honger is er al in de wereld, alleen kijkt men niet verder dan in Nederland.
  Door oorlog, overstromingen en mislukte oogsten dreigt er hongersnood in 33 landen. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag bekendgemaakt.
  De VN-voedsel- en landbouworganisatie UNFAO zei dat twintig van die landen zich in Afrika bevinden, tien in Azië en drie in Zuid-Amerika.
  In Zimbabwe hebben 5,1 miljoen mensen dringend voedselhulp nodig, aldus een rapport van de organisatie. In Noord-Korea gaat het om 8,7 miljoen mensen, ofwel veertig procent van de bevolking.
  Het totaal aantal mensen wereldwijd dat behoefte heeft aan voedselhulp bedraagt volgens de VN een miljard.

 • no-profile-image

  Carien

  @Lizette: De pers neemt Wakker Dier niet serieus, maar copy-paste hun persberichten klakkeloos en zonder navraag en plempt het bericht dan één op één in krant of op website.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.