Home

Achtergrond 132 x bekeken

Kabinet steunt landelijke aansturing politie

Het aantal regionale politiekorpsen wordt de komende jaren teruggebracht tot 20 à 22.

Dat betekent dat er drie tot vijf politiekorpsen verdwijnen. Daarmee wordt nog deze kabinetsperiode een begin gemaakt.

De overgebleven korpsen krijgen een meer centrale aansturing. Boven de regionale politiekorpsen komt een landelijke dienst die de opsporing, het beheer en ICT-zaken kan aansturen. Ook meldkamers kunnen meer centraal georganiseerd worden.

Het kabinet heeft vandaag "in hoofdlijnen'' ingestemd met deze reorganisatieplannen, zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) na afloop van de ministerraad. Het plan van Ter Horst en haar collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) moet tegengaan dat politieagenten in de verschillende regio's te veel langs elkaar heen werken. Dat kan zorgen voor meer blauw op straat en een besparing opleveren van tientallen miljoenen euro's.

De politietop vreest dat de reorganisatie juist veel administratieve rompslomp met zich meebrengt en de slagkracht van de politie uitholt. Ter Horst en Hirsch Ballin zullen zaterdag met de korpsbeheerders spreken over deze zorgen. ,,We zullen naar hun bezwaren luisteren'', zei Ter Horst. Het is de bedoeling dat het kabinet volgende week vrijdag een definitief besluit neemt over de reorganisatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.