Home

Achtergrond 177 x bekeken

Kabinet moet handhaving paddoverbod nog uitwerken

Het kabinet overlegt op korte termijn over de manier waarop het paddoverbod moet worden gehandhaafd.

Het verbod geldt sinds vandaag. Bij gemeenten bestaat nu onduidelijkheid of politie en justitie de naleving van het verbod moeten controleren of dat dit een taak van de burgemeester is.

De verantwoordelijk ministers Ab Klink (Volksgezondheid), Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zullen daarover gaan overleggen, zei een woordvoerder van Ter Horst woensdag. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie het verbod moet handhaven. Volgens Ter Horst, die verantwoordelijk is voor de politie, is dat nog maar de vraag.

De gemeente Amsterdam liet begin van de week al weten het paddoverbod voorlopig niet actief te handhaven, omdat er teveel
onduidelijkheid is over hoe dat zou moeten. Ook andere steden, zoals Nijmegen, treden nog niet op tegen de teelt en verkoop van hallucinogene paddenstoelen.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, die al tegen het paddoverbod was, noemt het gedoe rond de handhaving 'geklungel van de eerste orde'. Volgens haar is minister Klink nu aan zet om te zorgen dat er genoeg controleurs zijn, die ook nog over voldoende kennis van zaken beschikken om alle soorten paddo's uit elkaar te kunnen houden. Zij zouden dan speciale paddoteams kunnen vormen.

In haar ogen kan dit niet zomaar bij de politie neergelegd worden. Daar ontbreekt het aan mankracht en kennis. Het Openbaar Ministerie liet eerder al weten dat het aan burgemeester, politie en justitie in een gebied is om te bepalen hoe het beleid wordt ingevuld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.