Home

Achtergrond 190 x bekeken 6 reacties

KLPD krijgt speciaal team dierenactivisme

Het Korps landelijke politiediensten krijgt een speciaal team dat zich gaat richten op dierenactivisme. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekendgemaakt.

"Het wordt een kleine unit die onder meer gaat samenwerken met de inlichtingendienst AIVD'', aldus de zegsman.

Dierenactivisten grijpen steeds vaker naar vormen van geweld. Begin november gingen in Hilversum twee auto's in vlammen op waarvoor dierenactivisten de verantwoordelijk opeisten. De auto's behoorden toe tot een medewerker van beursbedrijf Euronext waar aandelen worden verhandeld van een Brits dierenproefcentrum.

In een interview met De Telegraaf zondag zegt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken dat de acties van de activisten absoluut over de schreef gaan. Ze vindt het in brand steken van auto's niets meer te maken hebben met het opkomen voor je belangen.

In jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) komt de Britse actiegroep SHAC geregeld voor. Deze zou een Nederlandse tak hebben, de organisatie Respect voor Dieren (RvD). RvD splitste zich begin vorig jaar op in twee groepen. De eerste ageert onder dezelfde naam tegen bonthandel. De tweede, de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), keert zich tegen ondernemingen die betrokken zijn bij dierproeven.

Op de oprit van een woning in Wassenaar gingen in de nacht van vrijdag op zaterdag twee auto's in vlammen op. Volgens De Telegraaf zou een topman van Euronext op het adres wonen en zou hij het doelwit zijn geweest van extremistische dierenactivisten . De politie wilde dit niet bevestigen. ,,We hebben geen claim uit die hoek ontvangen'', aldus een woordvoerster.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marga

  Voetbal vandalen vernielen iedere week voor kapitalen. Toch sponsoren energiebedrijven het betaald voetbal. Het geld van Jan met de Pet. Niemand vindt dit te idioot om los te lopen. Nu worden 2 auto's in de fik gestoken (net als elk jaar in het Brabantse Veen)en wordt er zonder enig bewijs een link gelegd met dierenactivisme. Nederland gaat nog verder dan België met zich te bemoeien met zaken waar ze vanaf moet blijven (protestrecht (wel binnen de grenzen van de wet)). Het is echter met kernbommen schieten op een enkele bacterie, deze maatregel. De boodschap van Guusje is duidelijk. Nederland wil veel en snel geld verdienen aan dieren en ieder die dat niet vind is een terrorist. Geld verdienen...het maakt niet uit hoe en ten koste van wat... De grote vraag is wie nu terrorist is in Nederland. en enkele actieve dierenvriend? Een club voetbalvandalen? Een extreme christelijke club die vrouwen terroriseert met plastic foetussen en opgeklopte dramaverhalen als de club (overwegend) mannen met hun schreeuw om leven die eerder klinkt als "vrouwen onder de knoet van de man" fanaten? Of moeten we stoppen met iedereen terrorist te noemen die anders denkt dan Guusje of een hebzuchtige, naar dieren gewetenloze politieke leider? Wat een schreeuwlijkerds zijn het toch Den Haag met hun dwaze one liners en snelkookpan oplossingen en instellen van allerlei nutteloze clubjes als hier beschreven. Goed voor weer vele topmensen en het uitdelen van bonussen aan mannen die het niet verdienen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Margje. Jouw verhaal is ronduit een kletsverhaal. Dat er protestrecht is, dat is goed en moet zeker zo blijven. En dat mensen het goed voor hebben met dieren is helemaal goed. Maar je blijft met je vingers van andermans eigendom af. Niemand heeft het recht personen en gezinnen te terroriseren en chanteren.
  En dat het nu de auto van een topman betreft, en Guusje hierdoor wakker wordt, is tenenkrommend voor die mensen uit onze sector die jaren geterroriseerd worden door dit losgeslagen volk. Hele levenswerken werden vernietigd, en de slappelingen uit de politiek keken de andere kant op. Oogluikend stond men alles toe, het was toch maar een boer uit de intensieve veehouderij die als speelbal werd gebruikt.
  Maar als het speeltje van een topman vernield wordt, dan schrikt men wakker.
  Ik hoop dat ze dit doorgeslagen gespuis zo vlug mogelijk te pakken krijgen, en in werkkampen laten buffelen totdat ze dampen van het zweet.
  En anders de zweep erover.

 • no-profile-image

  lastpakkenpakker

  Eerst samen met Volkert boertje plagen...
  Volkert schiet Pim
  Schoot Sjoerd op CvdW??
  Wie weet wie wat en waar?
  RaRaRa
  WakkerDierkomttesamenmethuntrawantenhetdeugdvangeenkanten

 • no-profile-image

  ()

  Terroristen horen niet thuis in een democratie !

 • no-profile-image

  Hendrik Jan

  Weer een reactie op gebakken lucht. De Telegraaf is een hetze begonnen tegen dierenvrienden en iedereen trapt erin. Hebben we niet alleen een financiële crisis, maar ook een verstandscrisis om alleen nog op roddels en achterklap te reageren (al is deze door onze eigen overheid in gang gezet)? Of kunnen "we" niet meer denken door te vaak en te veel overmatig drankgebruik? Onze hersenen weigeren iedere dienst?

 • no-profile-image

  gert

  de dierenactivisten lopen op dit moment door de straten van zaandam,zal de politie wel afwezig zijn,en dan maar zeggen dat ze de dierenactivisten niet opsporen kunnen.vorig jaar hadden ze een weekend op een camping in appelscha,toen wilde de politie deze mensen niet provoceren en bleef dus afwezig

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.