Home

Achtergrond 176 x bekeken

Jongeren leren langer

Steeds meer jongeren blijven na hun 16e op school, ook al zijn ze dan niet meer volledig leerplichtig.

Het aantal leerlingen en studenten van 16 jaar en ouder lag in het schooljaar 2007/08 15 procent hoger dan in het schooljaar 1995/96, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

De verschillen per sector zijn groot. In het voortgezet onderwijs nam het aantal 16-plussers met 11 procent af. Maar in het hoger onderwijs steeg het met 29 procent en in het middelbaar beroepsonderwijs met 18 procent. De daling in het voortgezet onderwijs komt vooral doordat leerlingen sneller doorstromen en minder vaak blijven zitten.

In 2007 werd 34,7 miljard euro uitgegeven aan onderwijs, 2,2 procent meer dan een jaar eerder. In het door de overheid gesubsidieerde vervolgonderwijs is de mbo-leerling het duurst. In 2007 kostte een mbo-leerling bijna 10.000 euro. Een mbo-leerling is sinds 2002 duurder dan een hbo-student en sinds 2003 ook duurder dan een student aan de universiteit. De uitgaven aan onderzoek in het hoger onderwijs zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.