Home

Achtergrond 209 x bekeken

Invoer van koolzaad verdubbeld

De Nederlandse invoer van koolzaad is de eerste 9 maanden van dit jaar verdubbeld tot 1 miljoen ton.

De invoer vanuit Oekraïne verdrievoudigde tot 340.000 ton. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde handelsgegevens van het Productschap Margarines, Vetten en Oliën.

Ook de import uit Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Australië nam toe. Volgens marktonderzoeker Arnold de Groot van het Productschap is de toename aan import vooral te wijten aan aanhoudende prijsdalingen voor het gewas en een daling van het areaal in Nederland en Europa.

"Oekraïne en Rusland zijn sterk opkomende landen wat betreft de productie van kool- en raapzaad. De regering heeft grote ambities om het areaal sterk te vergroten. Dit is ingegeven door de sterk opkomende biodieselindustrie in die periode. Opvallend is het afnemende belang van Polen en de Baltische Staten", aldus marktonderzoeker De Groot

Het merendeel van de import wordt gebruikt voor biobrandstoffen, en een kleiner deel voor de vervaardiging van voedingsmiddelen. Dit jaar gingen in Nederland twee nieuwe biodieselfabrieken van start.

Prijzen voor plantaardige oliën en zaden daalden het derde kwartaal met respectievelijk 30 en 50 procent, blijkens cijfers van het productschap.

De oorzaak voor de prijsdaling ligt voor een belangrijk deel in de koers van de olieprijs. Olie concurreert met biodiesel en ethanol. De olieprijs daalde van een top van 146 dollar per vat van 159 liter op 4 juli naar minder dan 37 dollar per vat nu. Het is daarom volgens analisten de vraag of de koolzaad-manie door zal zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.