Home

Achtergrond 430 x bekeken 4 reacties

'Insecten in 2020 in Nederlandse supermarkten'

Insecten liggen in 2020 als voedsel in Nederlandse supermarkten. Dat stelt hoogleraar Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit.

Insecten vormen in de toekomst een noodzakelijke vleesvervanger, aldus de wetenschapper. Insecten zijn nu al beperkt verkrijgbaar, maar Van Huis verwacht dat de beestjes in 2020 in de schappen van Nederlandse supermarkten liggen en wellicht zelfs nog eerder. ”De afgelopen tien jaar is de acceptatie van insecten als voedsel enorm toegenomen. Over nog een jaar of tien is Nederland zo ver dat insecten overal verkrijgbaar zijn.”

Tachtig procent van de wereldbevolking eet al insecten. In totaal staan wereldwijd 1.400 verschillende insectensoorten op het menu. Insecten worden steeds belangrijker als vleesvervanger. De productie van vlees gaat overal ten koste van landbouwgrond en draagt in ernstige mate bij aan het broeikaseffect.

De acceptatie in Nederland van insecten als voedsel neemt sneller toe als wordt gezocht naar nieuwe toepassingen, denkt Van Huis. ”Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen een sprinkhanenkop tussen zijn kiezen wil vermalen. Maar verwerk sprinkhanen tot een lekkere gehaktbal en niemand klaagt.”

Volgens de wetenschapper zijn er nog wel wetswijzigingen nodig voor insecten in de schappen belanden. ”Vooral de kwaliteitscontrole en productiewijze moeten nog wettelijk worden vastgelegd.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Van een mug een hamburger maken, kun je voortaan letterlijk nemen . En wat staat er dan met kerst op het menu?? .....vliegkrokketten....gefrituurdemuggets....sprinkhanebouten......keversaté......vliegstuk....?

 • no-profile-image

  down under

  Kom, kom Geverink niet zo behoudend conservatief reageren. Ik zie juist kansen! Als in de toekomst een kilo maden meer opbrengt dan een kilo varkensvlees kan het een interesante neventak worden, zover ik het kan inschatten kost het bijna geen werk, je hebt alleen maar een composthoop nodig dus de kosten zijn daardoor ook nog laag.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Wat wil die man hiermee zeggen . Worden wij net zo arm als die andere mensen die om niet te verhongeren vliegen en maden bij en uit de stronthoop of kadavers vandaan halenom op te eten ? Bij mijn weten worden tegenwoordig in de westerde wereld met schocolade overgoten springkhanen en slakken gegeten door mensen die op willen vallen omdat ze er ook nog eens belachelijke bedragen voor neertellen .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Down under . Ik probeer me voor te stellen hoe slecht het met je situatie gesteld moet zijn wil je dat spul eten . Wil ik maden produceren ? Als het genoeg opleverd wel , bespaard me ook een rekening van de destructie . Wie weet worden maden vliegen en kakerlakken zo populair dat we varkens gaan fokken voor maden en insectenvoer .

Of registreer je om te kunnen reageren.