Home

Achtergrond 389 x bekeken 3 reacties

Import Zuid-Amerikaans rundvlees blijft sterk achter

De invoer van Zuid-Amerikaans rundvlees in de Europese Unie blijft dit jaar sterk achter.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Unie en het Productschap Vee en Vlees (PVV). In de periode van januari tot en met september 2008 is, vergeleken met dezelfde periode in 2007, 43 procent minder vlees ingevoerd, gerekend naar karkasgewicht.

De invoer vanuit Australië en Nieuw Zeeland liep nog enigszins door, maar vooral de import vanuit Zuid-Amerika bleef sterk achter. Dit blijkt onder meer uit de benutting van het aantal afgegeven echtheidscertificaten voor rundvlees uit de betreffende landen.

Voor rundvlees afkomstig vanuit Brazilië zijn dit jaar tot en met eind oktober in het geheel geen echtheidscertificaten benut voor de import in Europa. In totaal waren certificaten afgegeven voor 5.000 ton rundvlees, maar Brazilië heeft kennelijk nog steeds moeite om te voldoen aan de strenge Europese importeisen in verband met MKZ.

Voor de import van Argentijns rundvlees zijn certificaten afgegeven voor de invoer van 28.000 ton. Hiervan zijn slechts certificaten voor een kleine 2.500 ton benut. Voor vlees uit Uruguay geldt min of meer hetzelfde. Er waren echtheidscertificaten voor 5.000 ton, maar deze zijn slechts benut voor 1.000 ton import.

Overigens zijn ook de certificaten voor de invoer van Amerikaans en Canadees Hilton Beef maar voor een beperkt deel benut. Er waren certificaten voor de invoer van 11.500 ton, maar er werd slechts 3.600 ton ingevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hannes

  Nu deze import cijfers bekend zijn mag de vraag gesteld worden, waarom blijft de prijs hier zo laag.
  Zijn er soms prijsafspraken in de Nederlandse slachtwereld. Als je de prijzen in de winkel ziet zijn deze hoog in relatie tot de opbrengst prijs bij de producent. Dus de marge's zijn er wel alleen komt deze terecht bij een paar personen. Als je alleen al de prijzen van de stieren volgt dan zijn er soms weken geen mutatie's !!!!!!!!!!!!!!!. Dit is volgens mij een leuk klusje voor de NMA of Mevr Smit Kroes.
  Ook nog een mogelijkheid om als sector af te spreken even een maandje geen verkoop of tegen een redelijke prijs.

 • no-profile-image

  a nonymus

  ja, we zyn op aandrang van een (om begrypelyke redenen ) niet met name genoemde grootgrutter massaal overgestapt op het ZEEEEER verantwoorde ierse vlees. heeft enkel op Groene Velden gelopen en verder niks als gras gegeten. dat het argentijnse vlees, hoewel fraai uitziend, toch ook wel eens nader onderzocht mag worden heeft de oudste zoon van de weduwe Von Amsberg ook mogen ervaren, maar ach Wir Haben Es Nicht Gewusst. daaom haal ik een oude leus aan: Koopt Steeds Nederlansche Waren, Het Sal U Veel Sorg En Kommer Sparen. benieuwd wanneer de censor toe zal slaan, waar is trouwens die ierse warme winter gebleven? nu het leukste nog t746b7

 • no-profile-image

  gert

  heeft appie nog steeds het bejubelde greenfield,gaat geruisloos ten onder aan dioxine

Of registreer je om te kunnen reageren.